Двайстият балетен конкурс във Варна
Юбилейното издание на Международния балетен конкурс - Варна 2002 ще се проведе от 15 до 30 юли тази година. За двадесети път зелената сцена на Варненския летен театър ще посрещне балетната младост от цял свят. Оттам се очаква, както е било и преди, да изгреят бъдещите звезди, които, тръгвайки да покоряват световните сцени, ще отнесат със себе си не само щастието от първите успехи и признание, а и спомена за атмосферата на състезанието. Много е казано и написано за Варненския международен балетен конкурс: най-старият, първият, най-престижният... Създаден е през 1964 г., по негов образец по-късно възникват конкурсите в Москва, Джаксън, Ню Йорк, Санкт Петербург, Париж, Осака, Хелзинки, Лозана и др. През тридесет и осем годишната история на конкурса от Варна са поели своя път най-ярките звезди на световния балет. Споменаването само на имена като Владимир Василиев, Екатерина Максимова, Наталия Макарова, Лойпа Араухо, Михаил Лавровски, Наталия Безсмертнова, Михаил Баришников, Фернандо Бухонес, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Владимир Малахов - достатъчно красноречиво говорят за значението на Варна за световната култура.
Безспорният авторитет на конкурса се дължи и на широкия състав на международното жури, включващо емблематични личности в света на балета. В състава на тазгодишното жури са включени имена като Юри Григорович (който отново ще председателства след дванадесетгодишно отсъствие), Анели Алханко, Дина Бьорн, Дмитрий Симкин, Мирта Пла, Михаел Денар, Кенджи Усуи, Сяо Сухуа, Тадеуш Матач, Валентин Елизарев. Българите в журито ще бъдат представени от Нина Кираджиева (почетен председател), Красимира Колдамова, Бисер Деянов и Петър Луканов.
В настоящото юбилейно издание на конкурса ще се включат 144 участници от 32 държави. Най-голям е броят на участниците от България - 18. Сред българските представители с интерес ще се очаква участието на Бойко Досев - един от най-младите ни финалисти през 1998 година, а понастоящем член на балета на Ноймаер в Хамбург.
В рамките на конкурса по традиция се провежда и Международната лятна балетна академия, за която тази година са поканени Марина Леонова, Наталия Тарасова, Михаел Денар, Дина Бьорн, Тадеуш Матач, Хелън Хейс, Бисер Деянов и Лили Драгулева. Занятията ще включват широк спектър от балетната класика - руска, френска,"Бурнонвил", "Кранко", а също така джаз и модерни техники.
В последното десетилетие Варненският конкурс изживя години на трудности и изпитания. Без излишни комплименти, а като факт: просъществуването и съхраняването на това духовно национално завоевание би било невъзможно без енергията на неговия директор - доц. Емил Димитров - един от създателите и всеотдайните двигатели на конкурса. Наградният фонд на двайстото издание е $52 000

Мария Русанова