Т. Г.

У човека всичко трябва да бъде прекрасно..., А. П. Чехов
Кр-р-расота!, Елочка Шчукина

Частникът Карбовски влезе във "Всяка неделя" по БНТ, а Иван Тенев емигрира от "Хоризонт" в "Дарик". Тази година между големите национални медии протекоха някои въодушевяващи национални миграции, които потвърждават на дело принципа, че нищо в природата не се губи, само си сменя полето на изява (при минимум съпротива на полето на изява).
На който му стане мъчно за "Агенция Тенев", може да си я намери от 17 до 18 часа в неделния ден на 105 мегахерца УКВ. Там за кратко време ще опресни своята слухова памет с голямо количество имена от депутатско-дипломатската съкровищница. Ще се наслади на глезената дикция на репортерстващата Кристина Димитрова. Ще има възможност да сравни афоризми от калибъра на "Всичко, което предизвиква шум, доставя удоволствие на тълпата" (Дикенс) и "Басейнът се прави с пари, както всичко хубаво" (Хранков). Ще слуша песен на Кристина Димитрова. Ще стане свидетел на стратегии и тактики от зората на скритата реклама и на една патинирана сервилност спрямо парите, която агресивно отказва правото на личност дори на обекта на възхищение. И, ако през годините не е обръщал внимание на Кристина Димитрова, ще му се наложи. Няма да разбере защо му е на Иван Тенев да минава в богата радиостанция, щом има бедно въображение. Информация на ухо: "Оберлихт, пропускащ дневната светлина върху над 300-та вида екзотични растения, водопади и потоци, бълбукащи между скалите от американски варовик, стилни маси и столове се вписват в нестандартния луксозен интериор на заведението, чиито кулинарни специалитети се приговят единствено в скъпарските екологични съдове с марката "Цептер"."
Който има по-сериозни изисквания към живота, но е пропуснал хубавите предавания по "Ботев" или "Хоризонт", докато е слушал неделния "Дарик", винаги може да си поправи вкуса в интернетската страница на БНР. Вярно е, че тя е паметник на себе си и в нея от много месеци се обновяват само новините. Но така откривателството става по-сладко (не е ли забележително постоянството на БНР в световната мрежа - докато другите радиа дребнаво отразяват всяка ежедневна подробност от своя живот, че и повече, националното радио отказва да зачисли и един човек, който поне най-общо да му актуализира фасона). В новините личи чувство за хумор ("Помолен да коментира предложенията за промени в конституцията, Симеон Сакскобургготски заяви, че това е една много сложна тема.") и експериментаторски дух в графиката (едно смело и неортодоксално разиграване на главни и малки букви, достойно само за "Егоист").
Дори старите текстове изглеждат като нови на 89-ти прочит. От тях най харесвам летните акценти за детско-юношеската аудитория. Акцинтите са следните: "През лятната ваканция редакция "Радиотеатър" предлага на младата аудитория отново да се срещне с някои от най-интересните детски романи. Избраните произведения са от Астрид Линдгрен - "Пипи, дългото чорапче", "Емил от Льонеберия"; "Маншон, полуобувка и мъхеста брада" от Ено Рауд; "Моите роднини и другите животни" от Джерълд Дариъл. Спектаклите ще се излъчват всеки ден от 09.05 ч. до 09.30 ч. във времето от 02.08. до 17.09. т. г. по програма "Христо Ботев" на БНР." Запазвам за ценителите характерното хумористично изписване и "т. г." Миналата година искрено вярвах, че това последното значи 2001 година. Вече не съм убедена, защото пак дойде лято, анонсите не са помръднали и "т. г." всъщност може да се окаже 2000 или 1999 г. Дори стрелките на спрелия часовник сочат два пъти в денонощието точния час, нали така? Това се казва стил.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато