Великите манипулатори - Манхатън трансфър
Доживяхме!

Това беше най-честата реплика между меломани и музиканти преди концерта на едно от най-големите световни музикални явления - вокалният квартет от САЩ "Манхатън трансфър", закриващ фестивала "Арена музика 2002", в който главната роля на организатор бе изиграна от "София Мюзик Ентърпрайсиз". В първа зала на НДК се бяха събрали наистина ценители, които до средата на концерта като че ли бяха зашеметени, но към края превзеха (които успяха) пространството пред сцената и буквално станаха част от шоуто. Четиримата вокалисти - Тим Хосър, Дженис Сийгъл, Черил Бентин и Алън Пол, както и придружаващата ги джаз формация от отлични музиканти, също от своя страна оцениха качеството на българската публика и дадоха всичко от себе си. Невероятните музиканти не само защитиха високата си класа, но и тук на живо затвърдиха мнението, че са най-добрата вокална джаз формация в света.
"Манхатън трансфър" е основана от Тим Хосър през 1969 година в Ню Йорк, отначало като вокално-инструментална група. Името е заимствано от заглавието на книга. Първият албум - "Jukin'", издаден през 70-та, не впечатлява особено. Успехът за групата идва, когато Тим открива и поканва Алън - известен певец и актьор от Бродуей, и вокалистките Лоръл Маси и Дженис Сийгъл и се обособяват като вокален квартет. Музикантите се ръководят от идеята да се възстановят традициите на ансамбловото пеене в джаза, използвайки нови по-широки вокални техники и похвати. Всеки един от певците предварително е добре подготвен, с професионален опит и най-вече с изслушан и "складиран" огромен музикален материал в различни стилове. Това се оказва решаващо при подбора на репертоара и вокалните аранжименти на песните. Първоначално групата пее парчета предимно в стил соул и "ритъм енд блус". Вторият албум - "Манхатън трансфър" - излиза през 75-та година и веднага фокусира интереса на слушатели и критика. Следват още два успешни албума и много концерти. Вокалната комбинация е много добра, но като че ли не перфектна... През 1979 година мястото на Маси заема Черил Бентън. С нейното присъединяване към "Манхатън трансфър" като че ли започва и големият триумф, който продължава и до днес. Вокалната версия на "Birdland" на групата "Уедър рипорт" взривява меломани и критика и през 80-та година носи на групата първата награда "Грамми". Тя е последвана от още няколко, между които през 81-ва безпрецедентното номиниране и награждаване едновременно в две категории - поп и джаз! Вече перфектният квартет концертира и записва с най-големите имена в областта на джаза. "Предвид музиката, която правим, джаз-музикантите са единствените, с които можем да работим" - споделят четиримата. Когато разучават и записват ново парче, всеки от тях се "бори" да прокара свои идеи, в този смисъл музикален ръководител няма.
Авторът на текстовете им Джон Хендрикс пък държи преди да разучат текста, всеки един от певците да определи какъв инструмент ще наподобява гласът му. Изключителната музикалност, професионализъм, съвършеното владеене на гласовете, както и тембровото им "пасване" са в основата на тяхната неповторимост и звучене. Това е според мен. Според тях, обаче, в основата на успеха е фактът, че Том, Черил, Джастин и Алън са преди всичко добри слушатели. От многото и разнообразна музика, която слушат, успяват да извлекат най-важното, комбинират добрите образци на различните стилове и създават своя. Всеки един от тях е ярък талант и индивидуалност, трудно е да определиш кой е по-добър. Във всяко парче изненадват с нови тембри и техники, които на моменти объркват представата за възможностите на човешкия глас. Но най-важното е, че заедно звучат като отлично настроен хармоничен инструмент. През почти 30-годишния им път "Манхатън трансфър" са записали над 15 албума, спечелили са много престижни музикални награди, посетили са десетки страни, пели са пред стотици хиляди почитатели с желанието освен да забавляват и да възпитават добър музикален вкус. Определят себе си като джаз певци, които "манипулират музиката". Ние - българските музиканти и меломани, нямаме нищо против да ни гостуват такива "манипулатори". Сверихме записите, които сме събирали през годините, и се убедихме, че тези от "Манхатън трансфър" не само че пеят на живо като на запис, но и успяват да те омагьосат още повече с присъствието си - естествено, динамично, завладяващо!
Доживяхме!

Нели Янкова