Той е винаги артистичен, празничен, импулсивен, провокативен, фин, елегантен, дружелюбен, с чувство за хумор, галантен, чаровен, светски, инициативен и отворен към новото, интересното, различното. С него никога няма да ви е скучно, независимо дали сте на лекция, на премиера на книга, на концерт, дали обсъждате проблем, четете негов текст, пътувате нанякъде заедно или просто си седите пред блюда с вегетарианска храна и чаши червено вино.
Може да говори пред студентите си, пред младите пишещи приятели, да спори, обсъжда или да пише книга, статия, да разказва истории, даже да разказва музиката - ще го направи с лекотата, с отношението, с насладата и страстта, с които ви заразява, докато готви и едновременно съчинява рецепти за карфиолена фантазия, докато ви уверява, че предпочита някой лек и сочен сладкиш.
Срещите с него са полезно и приятно преживяване, но и удоволствено, епикурейско, с широта и на възгледите, и на усещанията, независимо дали става дума за политика, за някой композитор, за нов университетски проект, за последния брой на могъщия "Демократически преглед", за бъдещата му книга, за дъщеричката му, за пътувания, за Америките му...
От малцината е, които умеят да разговарят, без да натоварват събеседника, да ви казват нещо ново, без да го натрапват, да са внимателни, без да са сервилни, да излъчват позитивност и енергичност, без да са агресивни (само малко при спор...).
Дистанциран и респектиращ с онази мяра, която българското почти не познава.
Неспособен да се спре, препускащ, сякаш гонен от живота по петите, а забелязващ с критически нюх всеки детайл, всяка отделна грапавинка.
Взрян и опиянен от корените, възхитен от националното и същевременно адмириращ, проповядващ единството на света.
Няма да изброявам посоките на интереса му, всичките неща, с които с ентусиазъм се е захванал, освен че е написал единадесет важни за българската литература книги и безброй други текстове. Как се справя, питам се всеки път, как съчетава на пръв поглед несъчетаемото? Как го умее?
Михаил Неделчев на 60? Направо не вярвам на календара! Отказвам да повярвам!

Силвия Чолева