Корги и бонзо

Това е мястото по радиоскалата (91 УКВ), където можете да чуете репортаж за гей-парад в Израел, спомен за пневматичната поща в Прага или обзор на явлението "деца-войници" в африканските страни, да поучите език чрез виртуозно разтегнати диалози за времето, да разберете кой е най-новия хит на Боливуд, да се удивите колко отива британският акцент на "Гроздовете на гнева". Това е BBC, една забележителна станция с изрядно поддържани традиции и осезаемо самоуважение. Документалната и анализаторската част от програмата й са на несравнимо равнище, радиотеатърът й е зашеметяващ, а възможността за информация от първа ръка от цял свят прави отразяването на всяка тема ненадминато. Или поне трудно за надминаване.
В този смисъл българската редакция на BBC вероятно постъпва разумно, като дори и не опитва. Това, което са интервютата за "Свободна Европа", културните програми за DW и масираната работа на RFI за еманципиране и собствена авторска физиономия както спрямо софийския ефир, така и спрямо радиото-майка, не е типично за BBC България. Или поне старанията не личат в резултата.
Излъчванията на български не са особено чести, така че екипът демонстрира потенциал главно в Интернет. И това, което не проличава на живо, се забелязва черно на бяло: потенциал за разказване има, само че хаотичен и неубеден в нуждата от собственото си съществуване. На www.bbc.co.uk/bulgarian липсват очаквани британски екстри като имперско самочувствие и чувство за хумор, но пък не по-малко очакваната любознателност, в съчетание с tea-time клюкарска словоохотливост, са скупчили без видима връзка: изключително изчерпателното досие "Милошевич на съд", преглед на отминалото Световно първенство по футбол, кратко житие-битие на държавната формация Югославия, история на еврото, резюме на "Войната на САЩ срещу тероризма" (с предвиждания за следващите мишени на Буш и лоялния отвъдокеански данъкоплатец), подробности около "Властелина на пръстените", сухо изреждане на факти по повод "Конвента на ЕС", "Оскари 2002" и "Мюсюлманите на Балканите". Не бива да се пропуска и куриозен портрет на английската монархия начело с кралицата (Бог да я пази), от който стават ясни много повече неща, отколкото привидно простите факти, че принц Андрю е имал връзка с порнозвезда, че кралските на нейно величество апартаменти са мебелирани с гоблени и изящен порцелан, а домашните любимци на семейството са кучета от порода корги.
За съжаление, практически почти нищо от горното не се чува в емисиите на българското BBC. Централната емисия новини "Светът в действие" от 19 до 19.30 всеки делник отегчава с двайсет преводни минути от британски източници и с десет, посветени на предполагаемо вълнуващи българина UK-теми. Примерно - пазарите като място за общуване, "Портобело роуд", колекционирането на антики и редките кучета бонзо. Бонзо, разбира се, е поучително, но надали може да те върне към BBC България, още повече ако в неделя установиш, че вместо "Интервю на хилядолетието" в 19 часа пак се върти "Светът в действие", или че мегарекламираното предаване "Мегачас" (практически единственият авторски коз на BBC България) между 22 и 23 часа, е всъщност доста секторно и преобладаващо скучно музикално предаване (много интересни изпълнители, но малко стръв за тези, които не са се постарали да се подготвят предварително).
Прочее, nobody expects the Spanish Inquisition!, както казваха прекрасно смахнатите Монти Пайтън, също почти без връзка. В крайна сметка, се натрапва следното заключение: пред "Светът в действие" от 19 часа, спокойно може да се предпочете занимателен урок по английски от 18.30. Пред BBC България в ефира въобще, спокойно може да се предпочете съответният сайт. А от него спокойно може да се прескочи на BBC world service - за повече информация и повече целенасоченост в правенето.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато