Джаз-лятото в Банско-2002
Обичайното време за джаз в Банско е от 8 до 13 август. За пето издание на фестивала ще дойдат гости от седем страни. Запазена е практиката да се показват по четири различни програми през всяка от шестте вечери. Традиционно е и участието на международни по състав групи. Тази година още на откриването на фестивала ще чуем триото Теодосий Спасов, Хайг Яджиян - лютня, и Костас Теодору - контрабас. Костас вече е добре познат от концертите и записите на бенда "Балкански коне", а арменецът Хайг Яджиян, роден в Сирия, работи за филмови и театрални продукции в Атина. През април тримата гостуваха в седем гръцки града, а от Банско - по предварителна информация - започва българското им турне. Още един грък - Никос Тулиатис - ударни, ще свири първата вечер, но заедно с Антоний Дончев и Анатолий Вапиров. Един от традиционните участници във фестивала "Ади Мюнстер бенд", тази година ще свири в българо-немска формация със "София дикси суинг".
За първи път пред публика ще бъде представен новият CD на китариста Марко Турко - на 9 август. Младият италианец беше в Банско миналата година и - по собствените му думи - се влюби в красивото градче и отзивчивата публика. Ето защо, година по-късно - той се връща тук, за да направи промоция на проекта си "Времето ще покаже", в който участват още няколко известни музиканти. "Миднайт трио" от Унгария ще събере почитатели на премиерното си представяне на откритата сцена на 10 август. Триото има награди от няколко авторитетни джаз-форуми в Европа, а пианистът Калман Олах е отличен като "най-добър солист" на конкурса Hoeilaart в Белгия през 1995.
Всяка година под звездите (или под дъжда както се случи веднъж) в Банско свири и поне един виртуоз-пианист. За 2002 г. това място е отредено на немеца Кристоф Йозер - един от най-добрите буги-вуги пианисти в Европа - 10 август. От Германия пристига и младата група"Джаз вокалс" - 12 август. Те изпълняват а капела джаз-стандарти, фолк- и рок-пиеси от цял свят. Млади по възраст са и изпълнителите от Владимир Волков-трио от Санкт Петербург - 23 август. Свирили са в САЩ, Югославия, в няколко прибалтийски страни. Вокалистката Каша Родович и "Питър Пан "- трио от Полша, които са предвидени в програмата за третата вечер, на 11 август, са музиканти с интересна творческа съдба и добра международна кариера. В състава на триото е най-уважаваният джаз-китарист в Полша - Кшищоф Волински, както и Пьотър Родович - възпитаник на "Бъркли". От миналогодишните участници е египтянинът Йехия Халил - най-известният джазмен от тази страна идва в Банско с нова група на 10 август.
Хубаво е, че вече може да се говори за традиции не само за времето, мястото и конструирането на фестивалната програма, а и за традиционни участници. Анатолий Вапиров - организаторът на Варненския джаз-фест, е един от тях. Същото можем да кажем за Вили Казасян, Людмил Георгиев, Васил Петров, Стефка Оникян, Симеон Щерев. Всички тях ще чуем в нови проекти и с различни партньори. Концертът на Биг-бенда на БНР с диригент Янко Миладинов - 10 август, ще бъде първата от поредица изяви на Камелия Тодорова, които ще отбележат нейните 25 години на сцена.
Една от изненадите в програмата е авторското произведение на Ангел Заберски-син. То е написано в стил суинг и би-боп за непълен биг- бенд. Младата Мария Илиева ще чуем в амплоа на джаз-певица и с известни млади музиканти, а "Мистерията на българските гласове" ще изпълни музика на Любомир Денев на 13 август. "Суперсакс" се нарича групата, която ще представи едноименния проект на Георги Борисов - 12 август. По традиция Банско предоставя сцената си на биг-бенд - оркестрите от страната ни. Този път - от Пловдив и Благоевград. Общината в Банско тази година осигурява 1000 седящи места на площада. Очаква се по време на събитието в градчето да дойдат и много музиканти от "другите жанрове", които всяка година свирят по каменните улици, без да могат да конкурират успешно народните свирачи от механите.
Така че, както обикновено по това време на годината, Банско ще бъде изпълнено с много музика. С акцент върху обещаващата програма на джаз-фестивала, разбира се.

Албена Безовска