Любомир Далчев
                       1902 - 2002


                  Любомир Далчев, Кирил и Методий, 1966

Големият български скулптор Любомир Далчев напусна този свят на 20 юли. Той създаде едни от най-значимите за българското изкуство скулптурни творби, но малцина знаят, че започва творческия си път като живописец.
Художникът е роден през 1902 в Солун. Учи живопис в Софийската художествена академия при проф. Никола Маринов. Продължава обучението си в Римската академия, където завършва скулптура през 1928. Специализира пластична анатомия в Париж. Свързан е с Дружеството на Новите художници. Дълги години преподава в Художествената академия в София като доцент и професор по скулптура.
След 1933 създава предимно скулптурни композиции - монументални и кавалетни. Впечатляващ е броят на създадените от него фигури за обществени сгради, портрети, декоративни пластики, релефи и паркови скулптури, изработени в камък, бронз, дърво, керамика... Дар за следващите поколения ще останат композициите "Кирил и Методий", "Орфей и Евридика", "Климент Охридски", релефите "Октомври" от паметника на Съветската армия в София, в софийската Съдебна палата и алегоричните фигури на Правосъдието, Мъдростта и Милосърдието в русенската... Негови творби има не само в българските галерии, но и по света, където е високо ценен.
До 1979 животът и творчеството на Любомир Далчев са неизменно свързани с България. Тогава той емигрира заедно със семейството си. До последния си дъх в американското градче Съни Вейл скулпторът не намира сили да прости на българския народ за вандалското отношение към неговите монументи и паркови фигури.
От позицията на днешния ден не ни остава друго, освен да почетем светлата памет на Твореца и да се постараем да отбележим по подобаващ начин датата 27 декември, когато Любомир Далчев щеше да навърши 100 години.


К