Надежда за (по-добра) телевизия

Вестник "Култура" възобнови излизането си - значи лятото вече свърши. То като че ли не беше така забавно както други, телевизиите обаче се постараха да го направят такова - техните програмни схеми изобилстваха от сериали, по-голямата част от които смешни, с което показаха, че и през сравнително по-успокоения месец август конкурентната битка за привличане на повече публика не стихва. БНТ се върна към "Всички обичат Реймънд" (със сигурност за себе си работещите на "Сан Стефано" 29 желаят същото) и идиотската английска комедия "Джентълменската лига", bTV продължава да разчита на "Приятели", "Али Макбийл", "Ало, ало" и "Дарма и Грег", докато Нова телевизия заложи на изпитаните "Добре дошъл в Ню Йорк" и "Огнената Грейс". В избора на сериалите можем да видим донякъде избора на линиите, които ще следват след края на лятото трите най-популярни български телевизии: продължаващ абсурд в БНТ, личностово-битови проблеми тип "Лична драма" в bTV, търсене на промяна, която най-ефективно да преодолее удара с отнемането на националния лиценз в Нова телевизия.
Националната телевизия наистина попадна в кошмарен абсурд, още по-явно превръщайки се в придатък на "Всяка неделя". На нейния директор Кирил Гоцев изглежда за това въобще не му пука, той дори демонстративно се отстранява, изявявайки се напоследък повече като арт-фотограф, отколкото като телевизионер. В същото време Кеворк Кеворкян & Co правят всичко възможно, за да напудрят провисналите бръчки на предаването си. Младост обаче с мазила не се връща, нито пък с поувяхнали красавици като Чичолина - "Всяка неделя" продължава да страда от липсата на свежест и нищо чудно в най-скоро време отново да започне да танцува по нервите на СЕМ като единствен и последен вариант за заинтригуване на зрителите.
bTV от своя страна все повече се поддава на блудкавите със своята сантименталност "розови роман(с)и", играни от "Искрено & лично". За това свидетелства и фактът, че сутрешното ток-шоу вече си има достоен съперник в изкопираното от Италия "Море от любов": заедно с най-новата игра "Треска за злато" предаването категорично захвърли bTV сред телевизиите, за които не толкова качеството на програмата, колкото нейната сладникавост е приоритет. Съдейки от изявената с толкова буйна бравурност нагласа към тях, можем да предположим, че тя вероятно ще доведе до създаване на още някое предаване тип "сапунен сериал"; и нищо изненадващо няма да е, ако видим на "зеления" екран български вариант на така нашумялата на Запад поредица "в реално време" и с реални герои "Големият брат".
Нова телевизия направи сравнително скоро два удара - "Стани богат", нашенския вариант на играта "Кой иска да стане милионер", и "Наблюдател" на Тома Томов. За съжаление, последният обяви, че напуска телевизията, възмутен от програмния приоритет, връчен на играта за сметка на обзорното предаване. Въпреки тази малка свада обаче точно Нова телевизия дава надеждата, че българският екран ще става все по-привлекателен за зрителите. Достатъчно е само да посочим хитовите предобедни програми на Милен Цветков и Гала - "Здравей, България" и "На кафе", превърнали се абсолютни фаворити на сутрешния ефир. Като прибавим професионално и може би най-обективно поднасяните новини в "Календар", както и "Лице в лице" на Цветанка Ризова, ще получим микс, способен да удовлетвори и най-капризния тв вкус. При евентуално разрешаване на конфликта с Тома Томов и изготвянето на атрактивно предаване за култура Нова телевизия има шанс да стане най-стойностният обществено-отговорен български екран. Което от БНТ повече е безсмислено да очакваме, поне докато народните представители не изработят един наистина безпристрастен, без да обслужва която и да е политическа партия закон за електронните медии; от bTV пък е вече илюзия да очакваме след втурването й към представяне на социалните проблеми не такива, каквито те в действителност са, а каквито иска да ги види средностатистическата домакиня, читателка на Нора Робъртс, Джаки Колинс и Паулу Куелю.

Митко НовковПетък,
ранна утрин