Фестивал на Ингмар Бергман
На 8 октомври бе официалното откриване на мащабен за родните стандарти фестивал, посветен на творчеството на великия шведски кинорежисьор Ингмар Бергман. Събитието ще продължи до 28 октомври. Организатор е "Бояна филм" ЕАД с подкрепата на Посолството на Кралство Швеция у нас и Шведския институт. Специален гост на фестивала е г-жа Марет Коскинен, професор в Стокхолмския университет и един от най-тънките познавачи на Бергмановото творчество. В първите дни на ретропанорамата тя изнесе две лекции пред студентите на Нов български университет и НАТФИЗ. Между почти непознатия тук "Вълшебната флейта" (1975) и "Сарабанда" - последният филм на големия майстор, заснет за шведската национална телевизия през 2003, в програмата са включени още 18 от най-интересните Бергманови филми, а прожекциите са в кино "Център" и "Дом на киното". София е един от първите градове изобщо, в които ще бъде показан "Сарабанда" - почти веднага след Нюйоркския фестивал. Филмът е продължение на създадения през 1973 шедьовър "Сцени от един семеен живот".
Актьорите са почти същите (Лив Улман, Ерланд Юзефсон и др.), с разликата, че са с 30 години по-възрастни. Посветен на покойната съпруга на режисьора - Ингрид, "Сарабанда" бе официално обявен за последно заглавие в творчеството на 86-годишния Бергман. Интерес представлява и пълната 5-часова версия на "Фани Александър" (1982), която ще бъде показана за първи път на голям екран в Европа. До момента тя съществуваше единствено като DVD-издание в Швеция и Англия. Родните киномани за първи път ще видят и "Часът на вълците"(1968), "Една страст"(1969) и телевизионния "След репетицията"(1984). В рамките на ретропанорамата е организирана изложба в галерия "Сибанк", озаглавена "Преди Ингмар да стане Бергман" и включваща видео и уникални експонати от архива на режисьора, сред които и първата му камера, получена от 10-годишния Ингмар като Коледен подарък.
Фестивалът е и повод за издаването на две книги, свързани с живота на големия режисьор - "Хемус груп" пуска на книжния пазар за първи път у нас автобиографичната "Образи", а "Колибри" преиздава в престижната си поредица "Амаркорд" книгата на Лив Улман "Промяна".

Олег Константинов