Делфини от Италия за младите танцьори
Представянето на възпитаници от Националното училище за танцово изкуство в Петия международен музикално-танцов фестивал във Фивицано, Италия, бе отбелязано като триумф, който повдига общото ниво на конкурса. Оттам младите български танцьори се завърнаха с три статуетки "Делфин". Делфинът е символ на града и на него е наречена наградата, която се присъжда от журито като най-високо отличие за висш професионализъм и майсторство в съответните раздели.
Фестивалът е открит за всички форми на танцовото и музикалното изкуство. В раздела за танц съществуват профилите: класически, модерен, съвременен и фолклорен. В тазгодишното издание участниците са били 1500 от цял свят. Българските състезатели са ученици от шести, седми и десети клас на педагозите Красимира Колдамова, Катя Петровска, Румяна Атанасова, Фани Чернева и Петър Колдамов. Марта Петкова с нейната вариация на Есмералда от "Парижката Света Богородица" е предизвикала възторга и аплодисментите на авторитетното жури. За своето солово изпълнение тя е отличена с един от "делфините". Като безспорна фаворитка на публиката, тя е била поканена за снимки в RAI 1.
"Делфин" за дуетно изпълнение е присъден на Десислава Стоева и Никола Хаджитанев за "Пе де дьо" от "Панаир в Генцано". Третият "Делфин" е за ансамблово изпълнение и е спечелен от талантливите възпитанички на Красимира Колдамова. Диплом за индивидуална изява се дава на Анита Манолова, а поощрения получават момичетата от десети клас на Румяна Атанасова.
Интересен щрих от фестивала е, че отличените в състезателната програма вечер продължават своите изпитания пред публиката в специално организираните концерти в града.
"Бяхме изпратени с любов и аплодисменти - казва директорката на училището Мариана Денева. - Но най-важнто е, че участието ни във фестивала бе проверка за качеството на работата ни и дори за физическата ни издръжливост. Десет дни децата танцуваха сутрин и вечер, прекосявайки разстоянието до отдалечен планински курорт в Апенините, където бяхме настанени, и проявиха изключителна дисциплинираност и чувство за отговорност. Посещенията им във Венеция, Флоренция, Пиза, Сан-Марино разшириха културния им хоризонт като бъдещи артисти, а паралелно с това установихме полезни контакти с наши колеги от различни краища на света, които предстои да се разширяват."

Маргарита Михайлова