Тези двамата срещнах
в България...


Този разговор е отпреди месец - когато Сергей Бодров-младши току-що се бе върнал от Кавказ. Вече работеше върху втория си филм "Свръзка", където е режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля. В Кавказ Сергей и екипът му избирали място за натурни снимки - спрели се на Северна Осетия заради красотата на планинските пейзажи.

- Действието в новия ви филм се развива в Кавказ. Значи, отново стрелба, бандити, смърт. Не ви ли се струва, че такова количество стрелба на екрана вече започва да изморява?
- Разбира се, има елемент на умора. Ако често стреляш, в края на краищата ще оглушееш. Но моят филм не е за войната, по-скоро - не само за войната. Това е историята на двамина... Би могло да се каже, че съм я видял в реалния живот. Доста често пътувам и животът ме сблъсква с най-различни хора. Тези двамата срещнах преди няколко години в България. Какви са те? Пътешественици, авантюристи, романтици. Двама приятели, които строят живота си по изключително високи критерии. Това е история за законите, по които живеем, и за пътищата, които избираме, пък били те и доста спорни.
Всичко, което присъства в днешния живот: бандити, заложници, изстрели, ще го има и на екрана. Все пак войната непрестанно присъства в живота ни.

- Войната стана доста модна тема в съвременното кино.
- Изобщо не обичам да разсъждавам на тема "модно-демоде". Не е там работата. Просто не трябва никого да догонваш и от никого да бягаш. Всеки има своя път. Ако се чувстваш добре с някакви хора (които мислят, живеят и се обличат като теб), значи известно време ще останеш с тях. Но после твоят път кривва в друга посока, или пък заставаш срещу тях... Модните повеи са опасна работа - открай време страня от тях.
- Удиви ме ваша фраза, изречена след събитията от 11 септември: "Нямаше да има тероризъм, ако я нямаше телевизията". Странно е да чуеш това от човек, който работи в телевизията.
- Просто в света всичко е взаимосвързано. Може би, ако не бяха снимани такова количество екшъни, на никого не би му минало през главата да врязва самолети в кулите. Но в крайна сметка са заснети сума ти филми с подобен сюжет! А втората "бомба" е наистина телевизията. Ако нея я нямаше, репортерите навярно щяха да се ограничат с телетипна лента: "В Америка беше взривен небостъргач". Е, хората щяха да го прочетат, да съпреживяват. А сега целият свят видя катастрофата, заснета в ефир, и се потресе.
- Стоял ли е някога пред вас проблемът за избора - да снимате за пари или да се отдадете на творчество?
- Естествено, това е мечта - хем да се занимаваш с нещо любимо, хем пари да печелиш от него. Не се постига често - и на Запад, и у нас. Преобладаващата част от човечеството прекарва по 8 часа дневно в работа, която не обича. 8 часа - това е една трета от живота. После тези хора спят 8 часа - още една трета от живота. И съвсем мъничко им остава да пообиколят магазините, да погледат телевизия, да се позанимават с децата. И ето ти го целият живот.
Никога не съм разполагал с луди пари - е, стигат ми за цигари, за бензин, за храна. За нормален живот. Но аз се занимавам с любимата си работа и вярвам, че рано или късно всичко ще си дойде на мястото.


Аргументи и факти, интернет-версия, 25.09. 2002

Разговаря Юлия Шигарьова

Дали е жив Сергей Бодров-младши? В руската преса пише, че практически няма шанс за оцеляване под глетчера в Северна Осетия, стоварил се на 20 септември т. г. и върху снимачния екип на филма "Свръзка".
Кавказ се оказва съдбовен топос за талантливото русоляво момче с намусено-ангелско лице - първата му голяма роля е несретното войниче от окопа в "Кавказки пленник" (1996) на баща му; филмът е първият за чеченската война; там се среща с Олег Меншиков (година след това двамата ще дойдат в България да снимат "Изток-Запад" на Режис Варние); по-късно Сергей Бодров-младши ще се върне там, за да изиграе бивш военнопленник в античеченския епос на Алексей Балабанов "Война", а накрая ще отиде отново на мястото, където били снимките на "Кавказки пленник", заради своя втори собствен филм и...
Разтърсващата камерна драма "Кавказки пленник" изстреля сдържано-хипнотичния Сергей Бодров-младши до екстраординерните трилър-предизвикателства "Брат" (1997) и "Брат-2" (2000) на Алексей Балабанов. Неустрашимият му герой Данила Багров, поел на самотен поход срещу злото, се превърна в руския "герой на нашето време", а самите филми - в страшилище за американските блокбастери.
Излиза, че не само "крилатото" заглавие на класическия роман, а и Кавказ е връзката между Лермонтов и Сергей Бодров-син.
Дали пък няма да се случи чудо...

30 септември 2002

Г.Д.
Разговор със
Сергей Бодров-младши