Контури на театралния сезон
Новият театрален сезон започва. Театрите запознават журналистите със своите планове, обещават събития, благодарят на онези, с помощта на които началото се случва.
1. Директорката на Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева разказа, че в театъра предстоят две премиери: на 8 октомври ще видим Поручик Бенц по романа на Димитър Димов (драматизация - Юрий Дачев, режисьор Бина Харалампиева), а в началото на ноември Тит Андроник по Шекспир (режисьор Боян Иванов, дебют на столична сцена на младия постановчик). След това ще гледаме Професията на госпожа Уорън от Бърнард Шоу (режисьор Леон Даниел); спектакъл на режисьора Галин Стоев (заглавието още се уточнява); Неда и кучетата на Теодора Димова (режисьор Бина Харалампиева). Освен това театърът разговаря с режисьорите Гаро Ашикян, Пламен Марков и Съни Сънински за постановки през 2003 година. През новия сезон МГТ "Зад канала" ще подпише договор с ДТ-Плевен, за съвместна работа. Три проекта ще съсредоточат усилията на театъра извън създаването на нови спектакли: през септември 2003 г. с помощта на столичната община театърът ще организира Международния фестивал Градове и години; от края на ноември т. г. ще се открие Университет за зрители (който ще има за цел да просвещава зрителите по "усложняващия се все повече театрален език"); в новото кафене към театъра ще се провежда Театър на критика, в който "ще се говори сериозно за театър", и който ще приключи с специално издание.
2. Много работа предстои и на Нов драматичен театър "Сълза и смях". Статутът на "открита сцена" му позволява да създава достатъчно динамична среда за театрална дейност, а упоритостта на ръководството му, оглавявано от Бойко Богданов, иска - и го постига - да работи без значими компромиси, без "коленичене пред зрителя" (негов израз). На 1 октомври ще бъде софийската премиера на Платонов от Чехов (режисьор Лилия Абаджиева). Спектакълът е копродукция с ДТ-Хасково. Копродукция с ДТ-Сливен, е и следващият спектакъл Майстори от Рачо Стоянов (режисьор Пламен Марков), чиято софийска премиера ще е на 14 октомври. До края на годината ще излезе и Мечталото (режисьор Бойко Богданов) - третата част от трилогията, чиито първи спектакли бяха "Гледалото" и "Чакалото". На 24 октомври на сцената на театъра ще гостува ДТ-Ямбол, с Крадецът на праскови по Емилиян Станев (драматизация и постановка - Гриша Островски), а през ноември пак тук ще можем да гледаме Вампир от Антон Страшимиров (ДТ-Бургас, режисьор Бойко Богданов) и Квартет по Хайнер Мюлер (Театрална работилница "Сфумато", режисьор Явор Гърдев). Предстоят и два спектакъла в Клуб "Жълтата крава": На ръба по Хелън Филдинг (моноспектакъл на Антоанета Петрова, копродукция с Театър "Студио - Персона"); Гълтай по Леонид Зорин, сценичен вариант Весел Цанков (копродукция с продуцентска къща "Фъри"). Освен това в "Жълтата къща", с разрешението на г-н Христо Данов, ще се изиграят пет представления на премиерния спектакъл Превръщения и съкращения по Даниил Хармс (режисьор Галина Димитрова, дебют на професионална сцена). Видно е, че предстоят интересни събития. Според думите на директора на театъра цялата дейност на театъра е възможна благодарение на средствата, които дава генералният спонсор на театъра "М Теl". Сигурно и с тяхна помощ става и ремонтът на оркестрината на театъра - с нея са свързани следващите творчески планове на Нов драматичен театър "Сълза и смях".
3. Напрегнато лято имаше Театърът "Българска армия". От май до септември негови спектакли участваха в престижни международни фестивали (Авиньон, Гренобъл, Бон) и почти във всички български (Благоевград, "Варненско лято", "Аполония", "На брега", "Сцена на кръстопът")... Затова е обясним интересът към новия сезон на театъра. На 11 октомври ще е премиерата на Финале гранде - авторски спектакъл на Камен Донев, "вдъхновен от немите филми". След това на сцената на театъра ще можем да видим Смъртта на търговския пътник от Артър Милър (режисьор Николай Ламбрев), Четвъртата сестра от Януш Гловацки (режисьор Крикор Азарян), Разтерзаната кралица от Виктор Юго (режисьор Красимир Спасов, пиесата не е превеждана у нас), Швейк - авторски спектакъл на Стефан Москов с участието на Мая Новоселска (копродукция с Театър "Улицата").

Н. В.