Пишман-руснаци в Англия

Да не се подмамите по заглавието и да хукнете да лечите носталгията по Шон Конъри като агент 007 от 1963! По-добре да ви припомня руската комедия "Невероятните приключения на италианци в Русия" от 70-те. Там Андрей Миронов и компания играеха иностранци в сблъсък с хомо советикус и произтичащите от него беди и почуди. Голям смях падаше, но пък героите изглеждаха толкова италианци, колкото водката - "Lavazza".
"От Русия с любов" е премиерно заглавие в софийския афиш с коварна уловка на побългареното заглавие. И с неволна препратка към онзи съветски филм, но с обратен знак - тук става дума за руснаци-измамници в Англия. След тягостни забави с порнокасети, самотният банков работохолик Джон (Бен Чаплин) решава да си поръча жена по Интернет (често срещан напоследък ход в киното) чрез агенция за запознанства ("От Русия с любов"). И ето на, насред летището цъфва рускинята Надя (Никол Кидман), която изобщо не отлепя английски, плете, повръща и набързо му надява халка. Както си се мотае по котешки, тя се натъква на касетите му и усвоява сексуални техники, въодушевили задрямалото банкерско либидо. Навръх идилията им в милата къщурка на Джон, където единствен проблем са неизтребимите мравки (в едър план), тя обявява, че има рожден ден. Той, естествено, мигом донася торта със запалени свещи. Не щеш ли, в този миг нахлуват Надините сънародници Юрий (Матийо Касовиц) и Алексей (Венсан Касел). Оказва се, че девойката е гадже с Алексей, а иначе руската тройка припечелва, "женейки" Надя за разни смотаняци из Европа, щракайки ги на портрет, а после - вземай парите, бий и бягай. Както би се досетило и морско свинче, Джон е принуден да открадне от банката.
И се започва гонитба - полицията преследва него, той - тройката, после двамата с Надя (тя си знаела чуден English и името й било София) - руснаците, а на финала Джон и София отлитат за Москва. С парите и бъдещото й дете от Алексей.
Като изключим изкълчения руски на австралийката и двамата французи, най-смешното във филма е кафкианското банково всекидневие на Джон. Постигнат е и епидермален автентизъм в поведението на героинята - порочно-ревливо тиксо с мазохистичен уклон. Общо взето, Кидман следва англосаксонската традиция в изобразяването на загадъчната, ранима и самоотвержена рускиня на екрана: Грета Гарбо, Настася Кински, Лив Тайлър... И смело мога да твърдя, че колкото и бозава да е ролята й, тя поне физически е най-близо до заветния оригинал - просто Никол Кидман прилича на рускиня и това си е.
Иначе руснаците, снабдени с неизбежните водка, мезета и оръжие, са представени като зли и злощастни варвари, чиито поход към достопочтения Албион обаче е обречен на провал. Но въпреки че е нелепо, не руското шаржиране е бедата на филма - с напъните си да прилича едновременно на братята Коен и на Гай Ричи, Джез Бътъруърт тотално се е снишил, изчезнал е зад мятащата се като мотовилка Никол Кидман. Филмът настоява да е смешен, а е само ерзац.
Какъв ли е този фамилен британски десант върху енигматичната руска душа?! След романтичния опит за приближаване до нея в "Онегин" на братята и сестрата Файнс (вж. "Култура", бр. 31 от 2002), сега пък се натъкваме на сардоничното препускане на братята Бътъруърт. Всуе.
Все едно да сте си поръчали скоч, а ви носят водка. Или обратното.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


От Русия с любов
("Birthday Girl"), 2002, Великобритания/
Австралия, 93 минути, режисьор - Джез Бътъруърт, сценарий: Том и Джез Бътъруърт, оператор - Оливър Стейпълтън, художник - Хюго Лучиц-Уиховски, музика - Стивън Уорбек, продуценти: Стийв Бътъруърт, Даяна Филипс, в ролите: Никол Кидман, Бен Чаплин, Матийо Касовиц, Венсан Касел; продукция на Miramax Imternational и Film Four съвместно с Mirage Enterprises. Разпространява "Юнайтед синема"