Арабеск - възстановки и премиери
Балет "Арабеск" откри юбилейния си сезон, през който навършва 35 години. Спектакълът беше на 27 септември в Народния театър "Иван Вазов". Там е мястото, според директорката Боряна Сечанова, където от години се отбелязват най-важните събития в България. Още повече, че трупата все още няма свой дом и продължава да гастролира на различни сцени.
Програмата на вечерта бе подбрана грижливо: българската тема в творчеството на "Арабеск" през различни етапи на неговото развитие. Този подбор ни даде възможност да си спомним с преклонение за рано напусналата ни Маргарита Арнаудова - голям майстор в родната хореография. Нейната "Нестинарка" по музика на Марин Големинов е малък шедьовър, оживяла живопис, която буди асоциации с творбите на големите ни художници. Към тази творба, съхранена и възстановена от "Арабеск", се добавиха със своите достойнства и двете пиеси - "Лудо вино" на Боряна Сечанова и "Герман" на Антония Докева. Вдъхновеният и професионален танц на изпълнителите достигна необходимия за случая тържествен градус.
През сезона 2002-2003 се предвиждат всеки месец вечери с най-ценното от репертоара през изминалите години. Но има и премиери. В сътрудничество с Френския културен институт предстои да бъде осъществен спектакъл на талантливия български хореограф Християн Бакалов, който с помощта на музиката, танца и компютъра създава модерен спектакъл. Мила Искренова и Стефан Вълдобрев проектират своето произведение с името "35 начина да покажеш своята нежност". Антония Докева работи по проект за голям спектакъл "Камо грядеши", а Боряна Сечанова желае да облече в движение музиката на "Дон Жуан" от Моцарт. Заедно с Йордан Джумалиев се подготвя трисериен филм за "Арабеск". С неговата премиера ще се закрие юбилейният сезон.
Предстои съвсем скорошното участие на "Арабеск" в Европалия. След това е едномесечното турне в Испания.

Маргарита Михайлова