Празник на многогласието
Днес е модерно да се говори за полифония. Понятието за едновременно съчетаване на два или повече самостоятелни гласа надскача музикалните контексти като метафора за съвместното изграждане на една обща култура, диалог с равнопоставено участие на различни гласове. Общите традиции, споделеният културен опит като ресурс за посрещането на бъдещето в колкото глобализиращия се, толкова и ценящ уникалността на локалното свят, предполагат такава речева употреба.
В случая и в прекия, и в преносния смисъл става дума за празник на многогласието. "Полифония фест" е празник на традиционното многогласие, организиран от Съюза на българските композитори - Секция "Музиколози" и Институт за изкуствознание при БАН - Секция "Етномузикология" със съдействието на музикална къща "Гега Ню". На 16 октомври в концертната зала на Съюза на композиторите от 16 часа няколко групи за фолклорно многогласно пеене ще ни приобщят към традиционната полифония, а самото им събиране е символ на другата полифония - на културите и народите. Защото австралийските мъже от "Горани", чийто вдъхновител и ръководител е авторитетният специалист по полифония Йосиф Жордания, идват от Мелбърн, за да изпълнят в София грузински и български фолклорни многогласни песни. Заедно с тях на една сцена ще излязат няколко български групи за многогласно пеене. Световноизвестните Бистришки баби, за които учените казват, че изпълняват уникален шопски триглас, ще се надпяват с братя Митеви от Владая - един дует с много международни изяви, като на бистричанки. Компанията допълват жените от читалище "Пробуда", Сеславци, и мъжете от певческата група на Курило, ръководена от Елена Божкова. Да не си помислите, че празникът ще бъде "бабешка работа" - на възрастните певци ще пригласят младите таланти от група "Матритъм" при Софийската математическа гимназия.
Е, деликатеси от бабините времена са ни обещали след концерта българските участнички в празника. Виното е от организаторите и спомоществoвателя, а тостовете от австралийските "грузинци". След пеенето ще има и пийване, и хапване, но като част от оня "симпозион" в древногръцкия смисъл на думата, означаващ колкото конференция, толкова и сътрапезие. В симпозиума след концерта ще влязат в диалог мъже и жени, българи и чужденци, певци и изследователи - какво по-полифонично от това. Остава да си пожелаем първият празник на многогласието да се превърне в традиция.

Венцислав Димов