Ах, този Източен вятър
Един спектакъл на формация "Източен вятър" в театър "Сълза и смях" на 5 октомври постави финал на българо-френските етноложки дни в София. Режисьор, хореограф и продуцент на "Ритъм и любов" е Васил Герлимов, а музиката е на Теодосий Спасов, Петър Ралчев и Мартин Димитров.
"Източен вятър" е формация, която представя съвременни интерпретации на българския фолклор. Или, както сами се представят, артистите: българските "лордове на танца". Групата е създадена от Васил Гирлимов в началото на 2000 година в Стара Загора. Има около 200 концерта. разбира се - на Черноморието. И два в София. Естествено, голямата им цел е да изнесат единствения си засега спектакъл в чужбина.
Технични изпълнители, светлинни ефекти, изчистена танцова линия, оригинални (и не толкова) костюми - най-общо казано всичко, което изисква съвременното шоу. Е, ако има повечко пари, би станало далеч по-добре, но като няма пари, поне има мерак!
Приликата със спектаклите на "Ривър данс" е видима дори за неграмотните в областта на танца.
Всъщност това нито е много страшно, нито е много важно. Свят голям, отворен за изкуство, пък кой както може, да се показва. У нас такива спектакли все още са рядкост.
Идеята за съвременна интерпретация на българския фолклор не е нова. Само че се оказа костелив орех.!
Избива ни или на просташки кючек, или на балкански тюрлюгювеч, или прилагаме вече готов модел. Дали няма да си изгубим корените някъде по пътя към комерсиалното, с което, предполагаме, се харесваме на света?

Ирина Войнова