От 1 октомври в София и в Пловдив се провеждат Дни на съвременното текстилно изкуство на Япония в България. Проектът е замислен като взаимодействие на японски и български художници, работещи в областта на текстила, които от 4 до 20 октомври са подредили свои работи в Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна" в Пловдив.
Изложбата в България е първата по рода си, представяща японски текстил на Балканите. Тя е свързана с нашумялото през последните години "изкуство на нишката". Интересно е съпоставянето на древните и богати традиции на японското и българското текстилно изкуство. Но тези традиции се усещат скрито, защото художниците ги използват само като основа, върху която разгръщат своите интерпретации в духа на модерното мислене и радикалните артистични практики.
Изложбата е пътуваща и се провежда на два етапа - в Пловдив (ЦСИ "Баня Старинна") и в София (НХГ), където ще бъде представена от 23 януари до 26 февруари 2003.
Участници от японска страна са Мачико Агано (инсталация - метал), Харуми Изобе (текстилна пластика - гоблен), Мисао Ивамура (текстилна тъкан), Сузуми Нода (инсталация с текстил, пърформанс), Чика Оги (инсталация - ръчна хартия), Киоко Уеда (текстилна тъкан), Харуко Хонма (текстилна композиция - багрени платове). Куратор от японска страна е Кейко Кавашима. Участниците-българи са Анна Бояджиева (текстилни пана - изкуствени материали), Ния Дечева (инсталация - природни материали), Мария Киркова (текстилна пластика - гоблен), Вержиния Маркарова (инсталация - хартиени обекти), Владимир Овчаров (текстилна инсталация), Асадур Маркаров (текстилна скулптура). Куратори от българска страна са Мария Киркова и Асадур Маркаров
Освен изложбата е организиран и симпозиум с лекции и уъркшопи, разглеждащи различни страни на съвременното текстилно изкуство, които се водят от различни японски и български художници.

С.П.