Екзотични личности от Австралия
Мъжете от група "Горани" от Мелбърн гостуваха в София в рамките на "Полифония - фест". Те пеят български и грузински фолклор - многогласни песни. Затова са избрали в името им да има думата "гора", която на български и грузински се свързва с планина и сила. Но през 1992 г. целта на основателите е била съвсем конкретна - да запишат една българска песен за радиопредаване. Един от първите, Грант Матюз, разказва как още в края на 50-те години видял в Мелбърн плоча с изпълнение на Ансамбъл "Филип Кутев" и толкова му харесала изписаната върху обложката шевица, че дал голяма част от заплатата си, за да я притежава. После го пленила музиката...
Първоначално им помага българската Багряна Попова (сега водела женска група за български фолклор в Мелбърн), а от 1996 г. с тях работи познатият добре в България специалист по полифония, грузинецът Йосиф Жордания. С него формацията разучава грузински многогласни песни от различни райони, с различен характер - като бързата "мадригална" "Песен на кончето" или тежката песен-благословия, грузинската "Многая лета", с която започва и завършва тяхната трапеза. Убедихме се, че певците ги пеят великолепно и неслучайно идват от фестивал на полифонията в Тбилиси, където Жордания, заедно с друг познат изявен изследовател на българския фолклор - Тимоти Райс, основават център на грузинското многогласие. Впрочем, заслуга на двамата е и връзката на България с австралийците.
Българския репертоар австралийците учат от записи; казват, че знаят съдържанието на всяка дума. Сега им е по-лесно, защото от около две години, пак чрез Жордания, към тях се присъединява българинът Ян Вичев, който повече от 10 години живее в Австралия - 50-годишен е и учи композиция в университет в Мелбърн. Освен Ян и Грант Матюз, който е преподавател по класическа китара, други професионални музиканти няма. Роджър Кинг е музикален организатор, интересува се от World music, директор е на организацията за фестивали "Boit", а жена му Тереза, която пътува с групата, има предаване в частно радио в Мелбърн, посветено на музиката на различните народности в Австралия. Филип Шу, Франц Хейнел, Йорг Мец (роден е в Щутгарт, но от двугодишен е в Австралия) са запалени меломани. От самото начало в групата е и най-възрастният, Боб Сагрейв - 67-годишен журналист, страстен пътешественик, видимо щастлив от живота си в каравана.
В репертоара си "Горани" имат петнадесет български песни, от които пред публиката на "Полифония - фест" изпълниха пет: македонските от Банско "Пуста младост" и "Расти боре", две сватбарски от репертоара на Братя Митеви и "Каква мома видех, мамо".
Казват, че от времето на Филип Кутев в залата на Съюза на българските композитори такава истинска фолклорна фиеста не се е случвала.

Елисавета Вълчинова-Чендова