Какво е усещането да бъдеш едновременно участник, зрител и страстен събирач (степен, по-ниска от тази на колекционера) в единствения търг на произведения на изкуството в България?! Особено!
Тази особена гледна точка ми стана доста любопитна - сякаш възприемах случващото се ту от птичи поглед, ту скрит в собствената си пластична територия, ту през контражура на моята страст. Пребивавайки на този любопитен търг, организиран от аукционна къща "Аполон и Меркурий" в Шератон, аз, освен като участник (Икар, м.б., пл., 35/50), бях приятно изненадан от разнообразието на творби от различни периоди, стилове, техники. Това разнообразие се пораждаше от професионалния подбор, свързан с добър вкус, с чувство за ритъм между техники - жанрове - стилове, и с необичайни и нетипични за самите автори пластични попадения (Господин Георгиев, Цанко Лавренов...). Редуваха се творби, изпълнени с един замах, с една линия (Майстора, Бенчо Обрешков), с продължително живописно щудиране на платното (Мутафов), с артистично акварелно ваене на формата (Васил Стоилов), с експресия на мазката и цвета (Петър Пиронков), с рефлекси от сецесиона (Павел Кръстев). Ето как представянето на такава колекция се превръща в креативен акт.
Ритъмът между отделните произведения се обогатяваше от провокативно опаковани картини със зашифрован автор в няколко дати, инициали и техника. Това беше както елемент от шоуто, така и предизвикателство към познанията на зрителите и меценатите.
Под хартиената опаковка удобно се бяха настанили творби на Димитър Казаков, Владимир Димитров - Майстора и Бенчо Обрешков, а в пространството извън опаковката - тръпнещи зрители, очакващи изненадата. Въздухът наоколо беше напоен с аромата на парфюми, много скъпи парфюми...

Людмил Веселинов