В последния ден на октомври се проведе 31 по ред търг на аукционната къща "Аполон и Меркурий". В една от залите на хотел "Шератон" бяха изложени за оглед 10 живописни композиции на съвременни автори и 43 картини на вече утвърдени български художници, сред които преобладаваха пейзажите.
Своеобразен акцент бяха няколкото пейзажа на Цанко Лавренов, сред които се открояваше "Есен край Тунджа", 1937; голямоформатната композиция в светъл колорит на Сирак Скитник "На двора" от края на 1920-те, рисувана в типичния за него експресивен маниер; "У дома" на Бенчо Обрешков, "Созопол" на Елиезер Алшех, "Натюрморт" на Васил Стоилов от 1974; "Родопски пейзаж" на Лика Янко от 1965. Към тях могат да се добавят и няколко пейзажа на Атанас Михов, моливен проект за заглавка на Владимир Димитров - Майстора, пейзажи на Христо Каварналиев, Дечко Узунов, Господин Георгиев, Стоян Митов и др. Сред всички тези известни художници като любопитен акцент се открояваха две композиции в стил сецесион на неатрибутиран автор, най-вероятно от 1920-те.
Групата на съвременните автори беше представена от съвсем новите живописни композиции на Дарина Цурева и Людмил Веселинов, "Магически пейзаж" на Христо Кърджилов, "Цветя" на Николай Добрев и др.
Търгът заинтересува и колекционерите, чието внимание беше насочено най-вече към класическата живопис.
Кулминационна точка по време на търга беше представянето на "опаковани картини" - подход със запазена марка "Аполон и Меркурий", който не позволява да се види какво е изобразено на картината. Всичките 7 предложени произведения бяха закупени, като най-стойностни сред тях бяха тези на Димитър Казаков "Мистерията жени" (авторска техника върху ръчна акварелна хартия), "Гроздобер" на Бенчо Обрешков (туш/хартия) и "Макове" на Владимир Димитров - Майстора (цветен молив/хартия).

Светла Петкова