Право на отговор
По повод на публикуваната във в. "Култура" статия "Кристална лира '2002" от 8 ноември 2002 г. бихме искали да уточним следното:
Всички участници във фестивала "Европалия" са селекционирани от организаторите на този форум от белгийска страна. Тяхното изискване млади таланти да бъдат предложени от Националния комитет "Европалия" е част от стратегията на фестивала.
Представянето на българската култура в Белгия е и въпрос на външна политика. Неслучайно Националният комитет "Европалия" заседава в МВнР и работата му бе координирана от главния преговарящ с ЕС Меглена Кунева.

Пресслужба на Министерство на културата


Отговор на отговора

Уважаема пресслужба на министър Абрашев,
Едва ли е необходимо да ви напомням, че вестник "Култура" беше първият (и единственият), който още в края на миналата година се заинтересува и по-късно проследи случките около Европалия. Вестникът от самото начало си направи труда да изясни и начина, по който се прави селекцията, както и всички перипетии около нея.
Селекцията, драга пресслужба, е правена тук, а впоследствие е утвърждавана от белгийска страна. И това вие много добре го знаете. Знаете още, че точно музикалната селекция е била сравнително готова още преди промените в УС на Националния комитет "Европалия България". Така че тя е дело предимно на вашето ведомство. А и едва ли белгийците са подозирали за диригентските таланти на младия Абрашев, та да си го поискат специално. Ние тук, в София, все още не подозираме за тях, какво остава за Брюксел.
Колкото до грижата ви за външната ни политика, тя едва ли ще бъде решена от сина на министър Абрашев, дори той някога да стане добър диригент.

К.Ч.