Театрална работилница Сфумато
Покана за участие

Уважаеми колеги,
През последните няколко години в практиката на Театрална работилница "Сфумато" се узакони провеждането на ателиета, като предварителен етап в подготовката на всеки нов проект. Още в началото искаме да уточним, че това не бива да се бърка с понятия като "кастинг" или "селекция". Ателието е въвеждане на група доброволно ангажирали се с темата на проекта артисти в пространството и поетиката на бъдещия спектакъл. В този смисъл то е и курс по квалификация; своеобразна форма за поддържане на творческата кондиция на актьори и режисьори, възможност за разширяване на хоризонта на професионалните им възможности.
Целта на ателието не се формулира прагматично и по принцип не може да се изчерпи с няколко ясно изречени показатели. Всъщност голямата цел-мечта на ателието е да предизвика възбуда в творческата природа, да създаде въздух за живеене около видението на новия проект. Ако използваме някаква аналогия, това е нещо като тренировките на космонавтите за кацане и ходене по Луната в земни условия.
Първите стъпки естествено са мъчителни, непохватни, спънати, като всяко прохождане. Цялата ни цивилизация - образование, обучение и културен контекст са изградили мощни бариери пред това прохождане в пространството на поетичната реалност. Цивилизацията е мощна манипулативна система от клишета и в нея преуспяват овладелите ги - това е моралът на "юпитата". Когато става дума просто за култура или за постмодерни упражнения, това би вършило работа и в театъра, но ние говорим за театъра като изкуство, като живот в една паралелна реалност, в която законите на реалното живеене са твърде относителни, да не кажем вредни.
Вредно е дресираното от масовата култура правило всичко да се обяснява и сдъвква като смисъл. Вредно е желанието (натрапено от пазара и конюнктурата) да се харесваш на всяка цена, т.е. да се превръщаш в стока за продан, да продаваш чар, усмивки, сълзи, емоции, секс и дори душевните си преживявания. Особено вредно е вроденото у актьора (въобще у човека) изкушение да повтаря вчерашния успех, да превръща в навик спонтанно възникналия импулс.
Хайнрих Бьол има едно кратко есе за риска на писателя. Когато застанеш срещу белия лист, нямат значение всички предишни романи, разкази, няма значение техният тираж, хвалебствените отзиви и дори Нобеловата награда. Пред белия лист писателят всеки път започва от нула, като при първия разказ, първия роман. Това ние смятаме за валидно и при правенето на театър. Трябва да осъзнаем, да приемем метафората, че правенето на театър, писането чрез движения и думи в празното пространство, е като да пишеш върху крайбрежния пясък - вълната идва, като завеса и зачерква вече записаното. И пак отново - но никога точно като преди. Някога, в началото на своя Театър-лабораториум Гротовски каза, че актьорът трябва да се премери с Хамлет като със Слънчев лъч. За актьорите от конвенционалния театър, които имат самочувствието, че всичко могат да изимитират, това звучи като претенциозна метафора. Според нас това е възможен път, неистова методология, мечта, чиято невъзможност да стане нещо видимо я прави още по-притегателна. Защото Сфумато е техника за рисуване именно на невидимото, недоказуемото с разума и опита.
Каним ви в нашето ново ателие, което сме нарекли "Свободата като болест". Надяваме се с ваша помощ да го превърнем във врата към поетиката на Достоевски. С това ателие всъщност стартира и амбициозната ни програма Достоевски - 2003-2005 г.
Ателието има за цел и да оформи трупата от 12 актьори, с които да продължим работата по създаване на бъдещите спектакли: "Альоша" и "Иван".
Няма възрастови ограничения за участие. Единственото, което може да ви спре, е собственият ви страх или липсата на любопитство към методология, която не познавате.
Режимът на провеждане на ателието е 14 - 18 ч. всеки ден от 2 до 10 декември 2002 г.
Репетиционният период на "Альоша" и "Иван" е януари - април 2003 г.
Кандидатите за участие трябва да подадат молба и кратка творческа справка във временния офис на "Сфумато" в сградата на Народния театър "Иван Вазов".
Задължително условие за участие: да е прочетен романът "Братя Карамазови" на Ф. М. Достоевски.
Ателието ще се проведе в новата сграда на ТР "Сфумато" - Бивша баня "Подуене" (в градината до Театър "София").
Очакваме Ви!

Маргарита Младенова
Иван Добчев