Барселона и студентите

Милата изненада на Киномания 2002 се нарича "Европудинг". Нечакан, полуобявен и вмъкнат в програмата като заместител, филмът на 41-годишния французин Седрик Клапиш бе от малкото, разсмели публиката в зала 1 на НДК. Разкрачен между Париж и Барселона, бохемството и бюрокрацията, икономиката и любовта, приятелството и секса, "Европудинг" изследва мотивациите на младите от обединена Европа (има и американец с китара).
Дребничкият нервак Ксавие (Ромен Дюри) използва бащините връзки за пост в Министерството на финансите. Но изскача спънка - не знае испански. Изходът е в едногодишна стипендия по програмата "Еразъм" (Ротердамски, разбира се, само че момчето не го знае, а после му се явява). Самолет го разделя с майка и любима (Одри Тоту); среща го с невролог и жена му (Жудит Годреш); приземява го в Барселона. И се завихря купонът: студентската комуна, сградите на Гауди, морето, палмите, кръчмите... Във възрастта на шеметните обороти страстите се римуват с неволите, голямото приятелство се кове в малките съзаклятия, а екзистенциалното съзряване минава през компромисите на трансевропейското групово живеене.
Искрен и искрящ, "Европудинг" заразява с нихилизъм и простосърдечие, а екранният ритъм търчи без дъх. Дори досадното на моменти иронично мултиплициране на екрана не разваля общата наслада.
"Европудинг" (хитър превод на заглавието "Испански хан") всъщност е отрицание на всичко, пародирано от клишето "европудинг".

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Европудинг (L'Auberge Espagnole), Франция/Испания, 115 минути, сценарист и режисьор - Седрик Клапиш, продуцент - Брюно Леви, оператор - Доминик Колен, в ролите: Ромен Дюри, Сесил Дьофранс, Жюдит Годреш, Одри Тоту, Кели Райли, Кевин Бишоп, Федерико Д'Ана, Бернаби Мечурат и др., разпространява "РАДИВИЖЪН".