Лауреатства от Стара Загора
Шейсет и осем пианисти, между 6 и 28-годишна възраст, се събраха в Стара Загора, за да вземат участие в третия клавирен конкурс "Класика и съвременност". Състезанието е приемник на друг конкурс, наречен "Виенска класика", но разширява неговата територия - към Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт и Брамс се добавят автори от ХХ и ХХI век. Желанието на организаторите от Средното музикално училище "Христина Морфова" е да се привлекат участници и от други страни, като всеки от младите пианисти представя с по една творба и националното клавирно творчество.
Първата стъпка бе направена тази година с гостите от Македония.
Въвеждането на категория "Клавирно дуо" бе другият нов момент от конкурса. Макар че тук кандидатите бяха малко - четири дуа в първа възрастова група и едно във втора, все пак имаше открития: много атрактивни, артистични, споени и ярки бяха отличените с първа награда при по-малките - Антония Йорданова и Виктория Анастасова, десетокласнички от Средното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. По-големите - Андрей Ангелов и Борислав Александров, се състезаваха сами със себе си, но го направиха така, че да спечелят първата награда. Преценките принадлежат на петчленно жури в състав: проф. Димо Димов, проф. Виктор Чучков, доц. Красимир Гатев, Мариана Маринчева - преподавателка в СМУ "Хр. Морфова" и художествен директор на конкурса, както и на неизменния председател на журито проф. Атанас Куртев. Според тях най-голям интерес предизвикват участниците от малките - първа и втора възрастови групи. На десетгодишната Петя Христова от НМУ "Любомир Пипков", наред с първата награда за първа възрастова група, бе присъден и специален приз за артистично присъствие.
В сравнение с предишни години трета група - тази на гимназистите - е в такъв спад, че участието на Симеон Апостолов от НМУ "Л. Пипков", единствен открояващ се, напомняше тичане на самотен бегач.
При студентите този път силите бяха изравнени - първата награда си поделиха Христина Танева и сякаш абонираният за високи отличия Андрей Ангелов.
В Стара Загора дойдоха представители на музикалните училища в страната, но имаше и от школи и клубове от градове като Казанлък, Силистра и Козлодуй. На концерта на лауреатите по-големите участници добавиха към наградите си и компактдиск със запис от изпълненията им от туровете.

Татяна Иванова