Шоков хуманизъм

Дум-дум-дум - екранът "стробово" пулсира, камерата се люлее (в унисон с дрогирания Маркус на Венсан Касел), свят ти се вие, главоболие те удря, но тя безпощадно напредва към... финала.
Паралитичният филм "Необратимо" на френския аржентинец Гаспар Ное разлая пуристите - от Кан до София. Той "екзорцира" досегашните лимити на допустимост в киното. Дискредитира мъжкостта с цялата й (подсъзнателна) глупост и (осъзната) бруталност в хетеросексуалните отношения. Пришпорва дигиталността (чрез разните й технологични възможности) към триумф на експеримента с филмовия език...
"Необратимо" е конструиран в потресен флешбек - колкото действието се връща по-назад, толкова по-необратимо спокойствие завладява екрана - до утопичната финална идилия. Епизодите се редят след черен бланк, само последният - след бял.
Rectum е ключова дума във филма - от средоточие на гей-секса, дало название на гей-бърлогата, до зверското изнасилване на жената от мъжка гад с име Тенията. И поантата на "Необратимо" ("Времето разрушава всичко") излиза от хомосексуална уста (двама гейове си говорят в леглото, по-възрастният е гол и споделя, че изнасилил дъщеря си, тъй като му била най-свидното).
След "Апартаментът" на Жил Мимуни и "Малена" на Джузепе Торнаторе, филмът бетонира екранния имидж на Моника Белучи като блян-жертва. Но през магическия еротизъм на присъствието й Гаспар Ное съумява да отвинти и кранчето на нейния актьорски капацитет и той избива като отприщен бент на интелигентната съблазън.
"Необратимо" е чудовищен разрез на обществените бездни и екзистенциални беди, на чийто фон "Последното танго в Париж" на Бертолучи изглежда просто любовен романс, а "Танцьорка в мрака" на Ларс фон Триер - морен пристан. Но от хомофобската перверзност на Ное свисти такова дълбинно човекознание, че всеки, останал до края, открива по нещо от себе си в лабиринта от страхове, фройдизми, бесове или "Жул и Жим" на Трюфо...
Въпреки че след "Киномания" филмът бе показан няколко пъти и в Дома на киното, на екран ще излезе чак през пролетта. Заредете се с търпение.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Необратимо, Франция, 2002, сценарист, режисьор, оператор и монтажист - Гаспар Ное, продуценти: Кристоф Росиньон и Ришар Гранпиер, в ролите: Моника Белучи, Венсан Касел, Албер Дюпонтел, Филип Наон, Жо Престиа; разпространява "РАДИВИЖЪН".