Официалното радио
на Дядо Коледа


На 94.9 УКВ в София вече от десет години (без съществени завои в програмната линия и без драстични промени сред водещите гласове и звученето на рекламите и джингли) се чува радио FM+. Сред огромната част от останалите радиостанции, които правят ту смехотворни, ту печални салтоморталета, за да изумят еснафа и когото дойде още, FM+ успява с лекотата на умел въжеиграч да си поставя достижими цели, да ги стига с разумни движения и да проявява прилично самодоволство от това. Вероятно последователност и разпознаваем стил - двете основни сръчности на FM+ - се постигат не само с отлично стикован и интелигентно работещ екип, а и с мярка, чувство за хумор и далновидност. Иначе и другите сходни радиостанции можеха да звучат младо, вместо вулгарно, весело, вместо напомпано, напредничаво, вместо провинциално.
Какво е FM+? Развлекателно-търговско радио във формат "hot adult contemporary", сиреч за млади и платежоспособни слушатели без специфични музикални предпочитания (всичко, стига да е новичко), повърхностно следящи оскъдната злободневна информация, която се процежда между англоговорящите песни (нали са заети да стават още по-платежоспособни). Много музика (преобладаващо чужда), много реклама (с осезаем собствен почерк), есенциални новини (курс на долара, времето в София, минимум събития от страната и чужбина в скороговорка), много общи и сезонни джингли (като се почне със стария "FM+, официалното радио на Дядо Коледа", и се свърши с шарената серия заставки "Радио FM+ на десет години" или най-новия анонс - за коледна томбола с къдрав мотив от "Седнало е Джоре"). Практически - фон, който не бива да пречи на работната рутина, докато сам върши работата на производители на вещи и услуги. Факт е обаче, че в така рамкираните си предварително изяви FM+ смогва и да е радио за по-неспокойната част от аудиторията на 20-45-годишните, тези с нелоша култура (проличава в лексиката, в баланса родно-чуждо, обичайно-изключително, в някои взискателни въпроси от игрите), които се самоуважават и без да робуват на строго регламентирани политически привързаности, естетически предпочитания или сексуални наклонности. Факт е, че ромолящите водещи (по FM+ момичетата някак си не говорят, а гукат, без да звучат тъповато) реагират адекватно и проявяват забележителен творчески заряд, който надминава потенциала на повечето програмни директори на други радиа, да не говорим за водещите в подобна позиция.
Какво не е FM+, въпреки задължаващите предпоставки? Не е стандартното музикално радио, в което досадните поздравителни концерти се сменят с глупави викторини и зомбиращи класации, като "Витоша", "Сигнал +", "Сити" и прочие. Никому наоколо не дължи изобретателните хватки за мотивиране на постоянна аудитория - допълващите го стилово и времево "БГ-радио" и "Ретро" откровено черпят от опита му. Не е образователно-популяризаторско като "Христо Ботев" и RFI, мастито и анализаторско като "Свободна Европа", осведомително, но трудноподвижно като "Хоризонт", агресивно като "Дарик", безпосочно като "НЕТ", морално остаряло като "Тангра", хилаво като "Алма Матер". И от всичко това само печели.
Праймтаймът на FM+ е от 9 до 18 часа: от 9 до 10 още тече събуждащото предаване на два гласа "Сутрешен дует" с Калина Стефанова и Тони Георгиев; от 10 до 13 върви "Тет-а-тет" с Надежда Радева (временно замества една от иконите на радиото Евелина Павлова), в рамките на което се появяват хубавите рецептички с черно пиперче или захарче на вечно умиления от кулинарните си занимания Ути Бъчваров и тематичният миниконцерт на симпатичното момче Део, наречен "Часът на заека"; от 13 до 15 часа Георги Кушвалиев води "Ези-тура"; от 15 до 18 пък е "Трамвай желание" с Ива Дойчинова (другата икона - не само на FM+, но и на софийския ефир: приказлива, свежа, предизвикателна). По същество деветте силни часа на FM+ доволно си приличат по съдържание, но за десет активно живени години са се диференцирали във формата, за да станат това, което са сега: енергични, самостоятелни, гъвкаво съобразени с годишното време, модните приливи и отливи, общия ни български културен багаж, умерено ангажирани със социални и семейни инициативи. Чисти, уютни и сигурни всеки ден, за компания, почивка и разнообразие - не нужни, но възможни.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато