Калина Богоева като личен пример
Тези дни отбелязахме 65-годишнината на Калина Богоева.
Бях чувала името й, преди да започна да се занимавам с балет. От седемгодишна възраст майка ми ме водеше в Операта, обличаше ме в най-хубавата рокля (всъщност тя бе само една) и ми обясняваше какво ще гледам тази вечер. Това бяха времена, когато билети се търсеха делеч пред входа на театъра.
През 1973 година кандидатствах в Държавното хореографско училище, където Калина Богоева бе художествен ръководител. Мисля, че тогава за първи път забелязах личността й - жена, която внушава респект. А той естествено се свързваше и с качествата й на балерина с неповторимо излъчване на сцената, с перфекционизма й. Изискваше го и от себе си, и от другите. Само една силна личност би могла да създаде дисциплината, която цареше в балетното училище. Повтарям "личност" и си мисля колко трудно е да бъдеш различен. Обикновено това не се харесва на хората. Колкото по-значими неща правиш, толкова повече врагове си създаваш. Но и толкова повече приятели...
Струва си да работиш, когато с твоя помощ израстват нови и все по-добри кадри, струва си да преглътнеш и обиди, ако поне едно същество ти каже: "Благодаря ви, госпожо, че ме направихте човек". Струва си да забравиш и своите интереси, за да изградиш поколения артисти и педагози, както това прави Калина Богоева вече десетилетия.
... И пак се връщам кам своето детство. Приказката "балет" е пред очите ми - вълшебните образи на Фея Люляк и Фея Карабос от "Спящата красавица", "Одета - Одилия" от "Лебедово езеро", Китри от "Дон Кихот". А образът на Мирта от "Жизел" е образецът за изграждане на роля от много поколения. Това е и част от магията, която и аз сега се опитвам да създавам на нашата сцена, в наше време.
Ако добрата фея ми се яви и предложи оферта от три желания, бих си пожелала: да ме запомнят с поне една роля като Мирта на Калина Богоева, да създам условия на младите артисти да се развиват тук, в България - както това успява Калина Богоева. И да имам поне половината от нейните сили, които не я напускат вече толкова години.

Мария Илиева