Испанските пациент(к)и

Филмографията на Педро Алмодовар е като бягане с препятствия - от филм във филм той неизтощимо прескача табута, предразсъдъци, комплекси... Безпардонният му артистизъм уникализира и най-баналния сантимент, а трепетният му хуманизъм стопля и най-сардоничните изцепки в кадър. С испанския плам в ритъм, емоция и колорит Алмодовар пренарежда екранни знаци и морални постулати. Въздига любовта до жертвоприношение, а жената - до богиня на (съ)страданието.
И да не беше окичен "Всичко за майка ми" с награди (за режисура от Кан '99, чуждоезичен "Оскар" или "Сезар"), твърдо знаехме, че е шедьовър. Малко по-различно стоят обаче нещата с новото му предизвикателство "Говори с нея" - въпреки че короняса Алмодовар като абсолютен годишен фаворит на Европейската филмова академия, въпреки че излъчва обичайната му перверзна нежност, филмът не е изключителен.
Новото е, че за първи път при Алмодовар централните персонажи са мъже: сърдечният задръстеняк Бениньо (Хавиер Камара) и аржентинският журналист Марко (Дарио Грандинети). При това не са мъчители (както обикновено), а мъченици на екстремна ситуация - любимите им (тореадорка и кандидат-балерина) са в кома.
Бениньо е водачът на Марко подир звездата на милосърдието - заедно преодоляват социални и сърдечни травми от Мадрид до Сеговия, а жените спят, ли спят... Докато накрая едната се събуди...
Уникалното в "Говори с нея" е черно-бял епизод, имитация на нямо кино - най-ексцентричният полов акт, реализиран досега на екрана!
В рамката на спектакъл на Пина Бауш, тръпно подскачащ напред-назад във времето и в цветовата гама, филмът е поредният Алмодоваров ребус на социума. Само дето е милозлив в повече. И е бъбривичък.

Геновева Димитрова



От пръв
поглед


Говори с нея, 2002, Испания, 112 минути, сценарий и режисура - Педро Алмодовар, продуценти: Агустин Алмодовар, Мишел Рубен, оператор - Хавиер Агиресаробе, музика - Алберто Иглесиас, в ролите: Хавиер Камара, Дарио Грандинети, Леонор Уейтинг, Росарио Флорес, Джералдин Чаплин, Пина Бауш и др.