Препоръки за заложници

Днес бих искала да ви препоръчам няколко радиа. Отляво надясно по скалата - от малките УКВ честоти към големите, движете се бавно, за да не ви остане време за друго. "Романтика" (87.6): блага музичка за сутрешна гимнастика и вечерно успиване, или сутрешно успиване и прочие. "Алма Матер" (радиото на Софийския университет, на 88): стандартни минимум новини и няколко предавания, в чието издирване се каляват търпението и други умения за оцеляване. "Практика" (88.4): нюанси на скуката, можете да си отгледате сплин. "Свободна Европа" и "Класик FM" (89.1): кога проповядват, кога образоват, а и тази музика им не лъже. "Спорт" (89.1): ще разберете какво означава "Манчестър откриха едно кожено кълбо в повече в своята мрежа, отколкото в мрежата на Тотнъм". "Сигнал +" (90): джингли с гласа на вездесъщия Марковски и много евтина страст. BBC (91): великолепни репортажи, ще научите английски. БГ радио (91.9): забавни песни, ще си опресните българския. "Атлантик" (92.4): зло не мисли, нищо общо с НАТО. "Христо Ботев" (92.9): всички форми на стареене - от беззащитна сенилност до аристократична традиция, скапване и сладко благородно гниене, пораствайте с единствения голям артист на националния ефир.
"Вива" (94): в случай, че не намерите "Романтика". FM+ (94.9): най-новите реклами в най-големи количества и награди. Deutsche Welle (95.7): умни хора на чужди езици, понякога и на нашия. "Експрес" (96.2): опит за "Дарик" с елементи на лично творчество. "Тангра" (96.7): какво не се случи на това радио, за да запази началния си устрем, повод за размисъл. "Витоша" (97.6): от 6 до 10 сутринта могат да ви събудят, смешни са и дразнят - "Тройка на разсъмване". "Ретро" (98.3): ако сте носталгични или сноби. "Веселина" (99.1): при всичко положения вече нещо по-любопитно от ролс-ройс на кича. "Сити" (99.7): парчета, музикални и други. "Фреш" (100.3):
Софиянски беше на откриването, не ще да е само заради коктейла. "Мила" (101.1): открийте двете разлики с всички от серията, аз още търся. "Хоризонт" (103): отлични новинари, отлични дикции и отегчителни привечери. RFI (103.6): музика, която очарова и обрича, две-три предавания за правене на мозъчни гънки. Jazz FM (104.3): джаз на ултракъси вълни. "Дарик" (105): модерно, натопорчено, малко прекалено, много разнообразно. "Инфо" (105.6): Явор Дачков в неравна борба с неколкостотин хиляди агенти (Сульо, Пульо, Димитър, еtc.) - от едната страна някои истини, от другата пари, власт, безочие и фашизоидно-чекистки стратегии за окаляне. "Контакт" (106): пак хит рейдиоу, нъмбър уан. "НЕТ" (106.9): в постоянно търсене на физиономия, понякога безхаберно, понякога интригуващо.
Всяко от тези уловени гратис и по желание радиа е по-добро от единствената телевизия, която плащаме по задължение. Нали се сещате как се казват хората, които плащат, за живеят във физическа и морална неволя? Заложници. Някакви нелепи хора, на които плащаме да се грижат за интересите ни, и на чиито нечистоплътности плащаме откуп от десетилетия, разпределят нашите пари по свое усмотрение. Ние сме горди собственици на техните коктейли, техните недомлъвки, техните коли, техните конюнктурни интереси. Обаче някак не можем да се отървем от тях, когато ни додеят. Откакто БНТ окончателно се превърна в помийна яма, за да осигури естествена среда за "Всяка неделя", горещо мога да препоръчам което и да е радио по което и да е време.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато