Конкурсът Мими Балканска
Чест прави на Държавния музикален театър "Стефан Македонски", че отбеляза не само със спектакъл на "Царицата на чардаша" 100-годишнината от рождението на Мими Балканска, но и организира конкурс, наречен на нейно име. Той включваше два раздела: оперета и мюзикъл. Състоя се на 26, 27 и 28 ноември в салона на театъра. Интересът към него беше среден - както от страна на участниците общо 19, така и като посещение (малко повече от половин салон и на трите тура!). Явно, че и легенди като Мими Балканска не са достатъчно магнетични, че не вярваме и в тях.
Тогава в какво вярваме?
Широката публика е от ден на ден по-равнодушна към симфоничната, камерната и оперната музика. Нека не се заблуждаваме от щастливите изключения. Нима и оперетата, и мюзикълът за загубили своята привлекателност? Къде отиваме тогава? Но това е друга тема...
Като всеки конкурс и на този имаш много добри, добри и по-малко добри участници. В раздела "Оперета" те бяха шестима. Най-добре комплексно се представиха Валентина Корчакова и Десислава Стефанова.
В раздела "Мюзикъл" сред тринайсетте състезатели също имаше интересни млади изпълнители - танцувални и сценични. Но не бива да се забравя, че мюзикълът не е само танц и диалог. Това е музикален театър, в който пеенето е основно изразно средство. То трябва да бъде красиво, действено, технично. Микрофонът (техниката) не само усилва достойнствата на гласа - тембър и диапазон, но и подчертава недостатъците: сипкаво звучене, лошо дишане, неточно интониране...
Малко бяха тези, чието пеене беше основно изразно средство.
В раздела "Мюзикъл" най-убедително се представи студентката по скандинавистика Петя Шарланджиева, която демонстрира действително мюзикълно пеене.
Журито под председателството на проф. Светозар Донев присъди трите награди, осигурени от Министерството на културата и Центъра за музика и танц: 2000, 1500, 1000 лева. на следните изпълнители: Валентина Корчакова (раздел "Оперета") - Първа награда, Петя Шарланджиева (раздел"Мюзикъл") - втора награда, и Десислава Стефанова ("Оперета") - трета награда.
Направиха ми впечатление с цялостното си представяне младите актьори Надежда Панайотова и Кирил Бояджиев. За жалост наградите бяха само три...
Дано всички тези талантливи млади хора имат късмета да осъществят своите възможности, които заявиха с участието си в конкурса.

Проф. Павел Герджиков