Премиери, премиери
Новите издания на Станка Пенчева и на Олга Шурбанова (ИК "Жанет-45") представи Екатерина Йосифова на Панаира на книгата (12 и 13 декември т.г., НДК).
"Отвън-отвътре" и "Мили бате!" на Станка Пенчева отбелязват 50-годишнината от творческата й дейност. "Това са книги, които се движат между двата полюса - от пролетта на детството към есента и зимата на човешкия живот; като мъдра бяла змия, захапала опашката си", каза Екатерина Йосифова. "С нейните стихове съм се обяснявала в любов на гаджетата си", пък добави издателката Божана Апостолова.
Станка Пенчева призна, че мисли стихотворенията и живота си като част от миналия век. Тя обеща да се примири с този факт, но само ако "десетина творби са се промъкнали тайно и в този век, за да оставят малко доброта и усмивка".
"Проза, която трябва да се чете, а не да се обговаря" - така Екатерина Йосифова представи "Лично време" на Олга Шурбанова. "Светът на Олга - населен с българската обикновена, ненатрапчива, кротка и безшумна интелигенция, която пренесе своите ценности през всички превратности, внесе нюанс на приглушеност, който липсваше сред многообразието от шумни творби", каза още поетесата.
Ето как Олга Шурбанова, един от малкото градски хора в българската проза, благодари на ИК "Жанет-45": "Когато търговците влезнаха в храма на българската книга и тя стана губеща стока, Божана избра да губи".
И дали по-важните събития от унилия панаир не се дължат именно на размаха на пловдивската издателка, която миналата седмица откри и качествена книжарница (на тролейбусната спирка на Музикалния театър по посока Сточна гара)?

А.Х.