Березовски и любовта
Любовта на Березовски е оксиморон. "Висш пилотаж е да преспиш с любовницата си, а после да докажеш на съпругата си, че си го направил в името на семейните интереси" (напътствие на Борис Абрамович към млади колеги). Кого всъщност би могъл да обича БАБ? Той няма чувства, а изгода. Няма привързаност, а далавера. Пък и няма време.
Един журналист веднъж се зае сериозно да изчислява колко живота са нужни на Березовски, за да постигне всичко онова, което му се приписва. Приблизителният анализ показа, че само за осъществяване на основните му проекти през 1992-1999, БАБ би трябвало да преживее (със самолетните полети включително)... 53 години! А сега той е едва на 54, и в миналия, доперестроечен живот е успял да стане доктор на науките и, не се смейте - носител на награда на ленинския комсомол!
"Изобщо не мога да се спра - каза веднъж Березовски. - Биха могли да ме попитат: закъде тичам? Но това е животът ми... Аз имам само едно удоволствие - да мисля за бъдещето. В бъдеще се надявам да живея някъде в Подмосковието, където премина детството ми. Там навярно ще се появи и голямата любов. Защото понякога ми се струва, че още не съм обичал истински..."
Днес въпросът за бързането на Березовски вече се отнася, според думите на друг нимфеткофил, "към областта на метафизиката и хумора". Не се виждат никакви резултати от неговата феерично бурна дейност, освен доста скромното (по днешните руски стандарти) състояние.
Вярно е, че той успя да изтика от върховната власт опасния блок Лужков-Примаков, но властта, която Березовски собственоръчно положи на трона, се оказа не особено милосърдна към "олигарха". Наложи му се да бяга и преди два месеца той с тъга отбеляза, че най-вероятно ще прекара остатъка от живота си извън Русия. И ако преди три години Березовски бе най-спряганата фигура в руската политика, днес за народа той просто не съществува. След Соломон, на когото приписват авторството на библейския "Еклезиаст", Березовски може да повтори: "Всичко е суета".
Изглежда обаче, че за разлика от Соломон, Березовски има с какво да се утеши. Не всичко е суета. Цялата му бурна дейност донесе единствения, непредсказуем страничен ефект - той все пак срещна своя идеал...
Жените, на които им се е случвало да общуват с него, винаги са ми говорили за Березовски с изрази, които ги характеризират. В него всеки намира собственото си отражение. Една възторжено въздишаше: "Авантюрист!". Друга цинично се дистанцираше: "Какъв циник!". Трета - кръгла глупачка, го смяташе за глупак. Вярно, тяхното общуване с БАБ се ограничаваше с журналистически разследвания и разговори. И само една - прагматично, ала доста умно същество - успя да види истинския Березовски: "Всъщност на него никой не му е нужен... Бог още не е създал равен или още повече - равна на БАБ, затова и най-умната жена за него не е нищо повече от домашно животно. Да се правиш на умна пред него е просто смешно... Но, естествено, той е темпераментен мъж. Южна раса. И има нормални, дори повишени потребности. Така че идеалната жена за Березовски е скъпата проститутка. По-добре да е в самолета. И, за да не си хаби напразно времето, докато тя се труди, той може да замезва или да води преговори - така че предпочита оралния вариант. И дим да я няма минута след като всичко свърши."
Отношението на Березовски към жените винаги е било наистина делово, т.е. на тях им се е отреждала чисто служебна роля. Човек, издигнат от съдбата до самото кормило на руската власт и препитаващ се от това кормило, няма право на друго отношение към партньорката си.
Първата му съпруга Нина Березовска, приятелка от студентските години, днес не се показва пред широката публика. Известно е само, че опитите на опонентите на Березовски да я дискредитират, удариха на камък - бойко московско издание се изцепи, че била чеченка с фамилия Бараева (като известния полеви командир). БАБ дори не подаде съдебен иск - навярно се е посмял и толкова. Не, не е чеченка, въпреки че Лиза, голямата дъщеря на Березовски, притежава прекалено огнен нрав.
Березовски отдавна се замисля за репатрация. Втората му съпруга Галина става негова спътница в края на 80-те, когато новият статус на предприемача-"олигарх" още се създава. Тя е родена през 1958. Когато сключва брак с 12 години по-възрастния БАБ, тя е на 30 (изобщо всяка следваща жена на "олигарха" е по-млада от предишната точно с 12 години - в това число има нещо съдбовно). През 1989 се ражда Артьом, през 1992 - Настя. Галина Борисовна и децата й в момента живеят в Израел.
През 1995 на някаква премиера в Болшой театър Березовски среща Елена Горбунова - тогава 24-годишна блондинка. Сега тя е 30-годишна знойна брюнетка с маниери на грандама. Впрочем алчността й може да се обясни с факта, че е родена в дом, където с брат й не са били глезени.
Елена твърде скоро проумява, че БАБ е нужният мъж... Сключват брак през 1996 - след раждането на Арина. Година по-късно се ражда и Глеб (Борис Абрамович не лъже в твърденията си, че обича всичко руско и особено старинните имена)... Така или иначе, Елена съответства на общото правило: както никой не се наема да определи рода на заниманията на Березовски през 90-те, така и нейната професия е пълна мъгла. Но пък е жена с темперамент и изисквания. Да получаваш и да харчиш пари също е професия.
Работата обаче е в това, че БАБ най-сетне успява да реализира своята отдавнашна мечта (очевидно не само негова): на разположение са му най-младите и най-скъпи момичета на Москва. Легендарната агенция "Мадмуазел" на небезизвестния Александър Бородулин (пълна с прелестни осмокласнички), която обслужва "олигарсите", се намира не къде да е, а в сградата на Детския театър на марионетките. Тъкмо там БАБ е връхлетян от най-силната си страст. През 1997 той най-сетне разбра що е любов...
Според слуховете, една нощ, както обикновено, БАБ звъннал на Бородулин да му изпрати някоя... Оказало се, че в този момент разполага само с 14-годишната Мариана - прелестна брюнетка от Новокузнецк. До срещата с финансовия гений девойката е преминала сериозен трудов път: роман със самия Бородулин и бурна връзка с наркодилъра Феликс Газиев, убит наскоро. С други думи, срещата не обещавала нищо особено. Но Мариана се превръща в любовта на Березовски.
Елена, уви, нищо не подозира. Едва през 2000 й просветва за съперницата. БАБ се отличава с феноменална честност и й предлага развод. Елена го заплашва със скандал. През пролетта на 2000 БАБ вярва, че всичко тепърва му предстои - та нали Путин му е длъжник заради "Единство" (създаден с връзките и парите на Березовски) и масираната атака на ОРТ срещу всеки от възможните му конкуренти... Публичен скандал е неуместен. През лятото на 2000 БАБ все по-често повтаря "Уморих се...". Трудно е да му се вярва, но мисълта за илюзорността на неговата победа започва да навестява "олигарха" - ненапразно сравняват пророческия му талант с този на Нострадамус!... Та точно тогава го видели с Мариана в ресторант "Елдорадо", където тя удовлетворила желанието на любовника си в сепаре, под масата, завита с покривката, без да й мигне окото от сервитьорите. Разбира се, това може да са раздувки, но наистина БАБ отново е намерил подходящото момиче - без определено занимание и без комплекси.
Според най-новите сведения от чужбина Елена с двете деца, майка си и гувернантката живее в собствена къща в Антиб; БАБ има най-сетне заветния развод, но не се задържа никъде по света за повече от седмица и звъни по три пъти дневно на Мариана, която чака седмото му дете. Очевидно последната любов е и най-силна.
А може би отраканото момиченце, за което свят е само интересът, е идеалът на БАБ? Съгласете се тогава, че това завоевание е къде-къде по-ценно от "ЛогоВАЗ", депутатството и дори президентския пост.

Карьера, 2 февруари 2001
(Със съкращения)

Андрей Гамалов