Алма Матер и пустота

Кои са най-осезаемите групови прояви на младежите от Софийския университет, най-старата и авторитетна институция в образованието? Студентският театър "Алма Алтер" (вж. "Програмата"), студенският хамалски съюз (вж. всеки вестник с обяви за работа) и мелетата в Студентски град (вж. моя скъп приятел Евгени Ваврек, академично пребит на 8 декември по неизвестна причина).
Вероятно има и други опити за колективни изяви, примерно хор на правистите или нещо подобно - за тях нищо не се чува извън. Най-нищо не се чува от единствената институционализирана студентска изява, "Алма Матер". Т. нар. "радио" разполага с честоти, микрофони, технически екип и цял университет с бъдещи изследователи, преподаватели, журналисти, преводачи, писатели, политици, гении, луди, неудачници, бачкатори, пътешественици, изобретатели, домакини, фантазьори, празноглавци, хулители, клоуни. И какъв е резултатът? Вятър.
Произволен ден - сряда. Включвам на 88 MHz в произволния час 10.30 и слушам. Баналната музика от последните години, без прекъсване и милост. Девет часа и половина по-късно най-сетне започва предаване. За музика, пропорция 20 към 1 (парчета към говорене). Близо час водещият се опитва да награди обадил се слушател с касетка с изпълнения на Фил Колинс, слушател не се обажда. Съдейки по изпълнителя и носителя, сигурно е в наградния архив на "Алма" от години. Произволен ден - четвъртък. Включвам на 88 MHz в произволния час 11 и слушам. Баналната музика от последните години, без прекъсване и милост. След около девет часа и половина глас: "Абе, я кажи откъде тези записи, ти имаш 'бати фонотеката." Започнало е предаването за деня! Музикално, песните се точат една след друга без анонс, пропорцията дандания-говорене е около 30 към 1. Произволен ден - петък. Този път слушам 5 часа, ще ме извините. Чувам нов джингъл ("Академичен дух и още нещо, хи-хи-хи") и изключвам. Включвам отново в 16.10, когато трепетно очаквам обявеното предаване за анализ на случилото се през седмицата - "Когато гръм удари". Музика, без прекъсване и милост. Чак към 20.30 глас на момиче, което разказва кой е китарист, кой - перкусионист във "Фу файтърс" - открила съм още едно музикално предаване.
Пропорция 20 към 1. И прочие, има ли смисъл.
Нещото "Алма Матер" не обявява програма в пресата, на листовки или в Интернет. А и какво всъщност прави, че да го анонсира? Около това "радио" всичко е едно нямане, като изключим новините, които вървят пет минути преди кръгъл час и ако са по-различни от всички други, то е с бедността си. За година и нещо от смяната на ръководството на "Алма Матер", промяната е от нещо с лошо качество към нищо. Тези преходи понякога са похвални, но в случая със студентите са по-скоро престъпно безотговорни. Заради наличните възможности, които не се дават на наличните кадърни млади хора от всички факултети и университети в София да правят култура в ефир. Заради пропилените усилия на няколкото момчета и момичета, които все пак се стараят в новините и поддръжката на "Алма Матер", но се давят в общата пустота. Заради това, че не е редно "студентското радио" да е единственото, което студентите не слушат, защото даже не са забелязали, че съществува.
В тази връзка имам няколко въпроса. От колко човека се състои точно ръководството на "Алма Матер", какви точно са им длъжностните характеристики и как си оправдават заплащането? Какъв план за действие имат през последната година, кой го е измислял и защо такъв, че резултатът да е в стил радиоточка? Колко точно студенти имат достъп до правенето на радиото? Колко пъти са провеждани "кастинги" за водещи, автори на предавания, концепции и тъй нататък? Студенти от колко факултета се представят на тази честота? Какви връзки е изградило "Алма Матер" с другото държавно радио - БНР? Колко шефства, практики, стажове, колко студенти са се обучили на 88 MHz за една година? Какво, според стратегията му, вълнува студентите като мислещи хора - все едно дали правят радио или го слушат? Какво коства да се запишат 30 вместо 3 джингъла? Защо няма курсове по езици, обзор на чуждия и родния печат, защо няма стопаджии и антиглобалисти, които разказват приключения (защото малките сега пътуват, и още как), защо няма книги, филми, защо няма даже поп-звезди (сума от тях също са студенти), защо това радио никак на нищо не прилича, вместо да е клубно, забавно, закачливо, дръзко? Колко изобщо са слушателите му?
Студентите-актьори правят студентски постановки, студентите от Консерваторията - концерти, студентите-спортисти участват в състезания, студентите-философи списват за различни издания, студентите филолози превеждат, студентите-психолози стажуват на Четвърти километър и т. н. Чия изява всъщност е "Алма Матер"?

Нева Мичева
От въздуха
подхванато