Шедьоври!
Откритата на 8 януари в СГХГ изложба "Шедьоври на съвременното изкуство" от колекцията на Боян Радев безспорно се очертава като събитие на месеца. Началото на колекционерската страст на спортиста-борец датира от 1975 година, когато живописецът Стоян Илиев му подарява картината "Момиче с птица" (1967). Оттогава борецът колекционер е събрал стотици произведения - не само живопис и скулптура от целия ХХ век, но и икони и църковна утвар от Средновековието и Възраждането, а освен тях и паметници от Античността.
Настоящата изложба в Градската галерия показва за пръв път общо 250 произведения на българската живопис и скулптура, повечето от които напълно заслужават определението "шедьоври". Сред многобройните картини и пластики, създавани от края на 1960-те до ден днешен, се открояват композициите на Атанас Яранов, Генко Генков, Димитър Казаков, Петър Дочев, Иван Кирков, Светлин Русев, Павел Койчев, Емил Попов, Ангел Станев...
На откриването на експозицията бе поставен въпросът за предоставяне на сграда, в която постоянно да бъде изложена колекцията на Боян Радев. Това е обичайна практика на Запад, но не и у нас. Сега, когато видяхме произведенията, се убедихме, че подобно място наистина ни е необходимо.

С. П.