В края на 2002 софийската художествена сцена се сдоби с ново изложбено пространство. Начинаещата галерия "Саис" е част от Център за духовна култура със същото наименование, разположен на ул. "Будапеща" 5. Центърът се помещава в триетажна, наскоро реставрирана сграда и освен галерията включва книжарница за езотерична литература, кафе-салон, кабинети за консултации, а освен това развива издателска дейност.
В последните години появата на нови галерии, особено на качествени, е все по-голяма рядкост. Нетрадиционните архитектурни дадености на сградата (т. нар. "Тетевенски хан", културна забележителност от края на ХIХ век), оформят необичайната изложбена площ, разположена на втория етаж. Разчупеното пространство позволява обособяването на няколко отделни центъра за разполагане на произведенията. Някои недомислици в решението на интериора, особено декоративните парапети, ангажират твърде много вниманието и могат да създадат проблем при представянето на експресивни творби например. Или пък контрастът в такива случаи ще се окаже плодотворен... С първата си изложба "Начало" галерия Саис представя скулптура и живопис от няколко утвърдени художници: Станислав Памукчиев, Емил Попов, Ангел Станев, Иван Русев и Светлин Русев.
В експозицията погледът се спира първо върху металната картина и фактурните "Отпечатъци" в златно на Емил Попов, после заиграва между мраморните колони на Иван Русев и пепелните картини на Станислав Памукчиев, образуващи интересна връзка помежду си. "Разказът от образи" завършва/започва с восъчните ескизи на Ангел Станев. Един от тях е уголемен (камбана в бяло) и поставя акцента в своята част от пространството, контрастирайки с платната на Светлин Русев зад него.
След това определено добро начало остава да се надяваме, че в следващите изложби галерия "Саис" ще защити заявената си некомерсиална позиция и ще продължи да представя качествени произведения на съвременното ни изкуство.

Светла Петкова