Калуди Калудов - сърцатост и мъдрост
Двайсетте и пет години на сцената за Калуди Калудов са период наситен с творческа работа, време, в което гласът му звучи по световните оперни сцени. Името му стана синоним на красиво и изящно пеене, на блестящ глас, съвършена интерпретация, на невероятна музикална линия, дълбоко вълнуващ тембър, одухотворено фразиране, висока култура, на артистично сценично присъствие. На висша естетика.
През тези 25 години Калуди стана любимец на българската публика и идол на младите певци - тенори. Той претвори най-трудните тенорови образи от световната оперна класика. С майсторство изпя всичко подходящо за неговия глас, достави изключителна наслада на почитателите на оперното изкуство във всички краища на света. Пя под палката на най-изтъкнатите оперни диригенти като Зубин Мета, Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Фабио Луиджи, Ренато Палумбо, Антонио Гуаданьо... Партньор бе на звездите Николай Гяуров, Мирела Френи, Мария Киара, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Катя Ричарели, Владимир Атлантов, Паата Бурчуладзе, Ренато Брузон, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Александрина Милчева и много други певци от върховете на оперния свят. Пя на сцените на най-престижните театри - Миланската Скала, Виенската, Берлинската, Женевската опери, в оперните театри на Варшава, Лодз и други полски театри, в Япония, САЩ, в Русия, Грузия, Финландия... В цяла Европа. Навсякъде блестящ, навсякъде любимец.
Първата му стъпка към голямото певческо изкуство беше сложният и престижен конкурс в Женева. Тогава 22-годишният Калуди изпя чудесно трудната програма и остана единственият тенор за финала. Отличен бе със скъпоценен медал. Скоро след това бе и първото му оперно участие в ролята на Алфред от операта "Травиата" на сцената на Пловдивската опера. Зад кулисите още тогава имаше възклицание: "Запишете този спектакъл, защото това момче ще стане световен певец."
И той стана световен певец.
През тези 25 години Калуди Калудов не само пя. Той натрупа опит и мъдрост. С присъщата си работоспособност, със склонността си да анализира, да търси съвършенството в сложното певческо изкуство, той се задълбочи в големите проблеми на гласа, навлезе в законите на певческото гласообразуване и достигна до неопровержими истини. Потърси корените на проблемите и тяхното научно обяснение. Неговото прословуто легато е основният белег за правилното водене на гласа.
В работата си с младите певци сега той последователно прилага своите теоретични принципи и резултатите от неговата вокално-педагогическа работа са очевидни. Мнозина от неговите ученици са вече на оперните сцени и броят им расте. Създаденият от него майсторски курс по оперно пеене във Варна вече има своята история. В продължение на повече от две години, в пет последователни периода от този курс се учат таланти от България, Полша, Япония, щедро дарявани от неговите педагогически умения, знания и опит. Той не щади силите си и постиженията са забележителни.
Юбилейният спектакъл на Калуди Калудов на 18 януари в ролята на Каварадоси от операта "Тоска" на Пучини под диригентството на Георги Нотев в Софийската опера бе един от върховете на певческото майсторство. Уникално за нашата сцена, в отклик на бурните аплодисменти Калуди изпя на бис три пъти голямата и трудна ария на Каварадоси от трето действие. И всеки път по-блестящо и по-блестящо...
Калуди Калудов е поет по душа, обгръща хората с любов и получава тяхната признателност. Обича Варна, градът, в който е израснал. И градът му отвръща със същото.
Но Калуди не принадлежи нито на Варна, нито само на България. Той принадлежи на световната оперна култура.

Лиляна Жабленска