Златният орел е руският Оскар
На 25 т.м. в най-големия павилион на Мосфилм бяха раздадени първите руски "Оскари". Руската национална награда за кино се нарича "Златен орел" и се присъжда за най-високи кинематографични постижения през изтеклата година. Селекцията на филмите се извършва чрез гласуване от членовете на Съюза на руските филмови дейци (2500 души), след което новоучредената Национална академия за кинематографични изкуства и науки, състояща се от 200 члена и председателствана от режисьора Владимир Наумов, определя лауреатите. Номинираните се състезават в 19 категории, сред които за мъжка и женска поддържаща роля, за монтаж, сценография, костюми, звук, дебют, анимация, неигрален филм, телевизионни сериали, главна мъжка и женска роля и т.н. Разбира се, основните награди са за режисура и за филм.
Сред първите лауреати на "Златния орел" са актьорите Наталия Гундарева ("Ростов - папа") и Виктор Бичков ("Кукувица"), операторът Юрий Невски ("Звезда"), сценарият на Александър Рогожкин за филма "Кукувица", композиторът Алексей Рибников ("Звезда") и пр. Наградата за чужд филм отиде при "Партнер шип" - разпространителите на "Амели Пулен".
Кандидатите за режисьорската награда бяха Андрей Кончаловски ("Домът на глупците"), Николай Лебедев ("Звезда") и Александър Рогожкин ("Кукувица"). Наградата получи Рогожкин.
За най-престижната награда - за филм - имаше пет номинации: "Звезда" (Николай Лебедев), "Война" (Алексей Балабанов), "Писмо до Елза" (Игор Маслеников), "Кукувица" (Александър Рогожкин) и "Домът на глупците" (Андрей Кончаловски). Отличен бе "Кукувица". Самият режисьор не присъстваше на церемонията и прие наградата си доста хладно от едно телевизионно студио в Санкт Петербург.
Според единодушното мнение на Академията обаче за американския (истинския) "Оскар" ще се състезава филмът на Кончаловски "Домът на глупците".
Церемонията, организирана от Никита Михалков, беше бляскава и помпозна; тя бе допълнително украсена от присъствието на Джина Лолобриджида, Биби Андерсън, Пиер Ришар и невероятната, неостаряваща Людмила Гурченко.

К