Българската музика през 2003-та
Честването на 70-годишнината на Съюза на българските композитори (на 24 януари 1933 г. е основано "Дружество на българските компонисти "Съвременна музика") е повод да бъде "припомнено" наследството на нашите "композитори-класици". Възможност е също и за вглеждане в творчеството на днешните български автори. В осъществяването на "Празници на българската музика 2003", решаващо е съмишленичеството на изпълнителски институции от различни музикални центрове в страната.
Откриването в зала "България" (5 февруари) е инициатива на СБК и Националното музикално училище "Любомир Пипков" с Младежка филхармония "София" и различни камерни ансамбли. Под диригентството на Деян Павлов ще прозвучат творби от Никола Атанасов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Бенцион Елиезер, Веселин Стоянов, Петко Стайнов, солист е Виктор Чучков. Акценти в изявите на Софийската филхармония са изпълнението на увертюрата на Никола Атанасов "Стонът на гората" под диригентството на Андреа Мориконе (13 февруари), на "Строителна музика" от Александър Танев (по повод 75-годишнината му), Четвърта симфония от Иван Спасов и премиерата на Концерт за пиано и оркестър - 2 от Красимир Кюркчийски под диригентството на Йордан Дафов (23 март). В програмите на Оперно-филхармоничното дружество - Пловдив са включени премиерите на произведения от Филип Павлов, Николай Стойков, Александър Йосифов и Александър Текелиев. Български творби ще бъдат изпълнени от Плевенската филхармония с диригент Георги Нотев (по повод и на 50-годишнината на състава), от Видинската и Врачанската филхармонии, Габровския камерен оркестър, Колегиум музикум "Банкя" с диригент Свилен Симеонов.
В априлската ежегодна (от 1973 г.) "празнична" "Нова българска музика" са предвидени камерни концерти в зала "Филип Кутев" - СБК (14-21 април). С тях свързва участието си и Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров (2 април, НДК).
На 110 г. от рождението на Асен Карастоянов е посветена постановката в ДМТ "Стефан Македонски" на "Българи от старо време (2 юни). Предстои премиерата на мономюзикъла "Карлсон, който живее на покрива" по Астрид Линдгрен от Сашо Младенов и Майя Остоич (23 февруари).
Българското хорово творчество ще бъде представено в НДК със специално посветен на юбилея концерт на Камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович в рамките на Пролетния фестивал "Аполония" (19 април) и концерт на Камерна капела "Полифония" с диригент Ивелин Димитров (22 април).
Нови творби ще изпълнят Фолклорният ансамбъл на Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив (24 май, зала "Ф. Кутев" - СБК) и Софийският духов оркестър с диригент Доцо Вътков (7 май, Студио 1 на БНР).
Сред юбилярите през 2003 г. е и Борис Карадимчев. С концерта с музика за деца по повод неговата 70-годишнина (4 април, НДК) и концерта на Детския радиохор с диригент Христо Недялков на 1 октомври, Денят на музиката (НДК), СБК се обръща към своята най-млада аудитория.
Предвижда се от тази година да започнат да се присъждат и ежегодни награди "Златното петолиние".

Елисавета Вълчинова-Чендова