София Филм Фест 2003
Седмият София Филм Фест (6 - 16 март) ще се открие с носителя на наградата на журито от Кан`02 "Човекът без минало" на Аки Курисмаки и ще бъде закрит с "Бегълци с късмет" на Питър Катанео.
За първи път фестивалът ще има състезателен характер. Международно жури ще присъди Голямата награда на фестивала, както и награди за режисура, мъжка, женска роля и т.н.
За първи път в Източна Европа ще се проведе конкурсът "Джеймисън" за национални късометражни филми (с парична премия от 6000 евро). Към тази сума се включва и "Бояна филм" с филмов негатив за победителя. В родната конкурсна програма ще бъдат представени 12 от 109-те документални, игрални и експериментални късометражни филми, подали заявка за наградата.
В международния конкурс участват филми на млади режисьори, петима от тях са дебютанти. Домакинският претендент е носителят на "Златна роза" "Емигранти" на Ивайло Христов и Людмил Тодоров. Специален статут в програмата има дебютът на Теди Москов "Рапсодия в бяло", който няма да се състезава за голямата награда.
Новото българско кино ще бъде представено както с филмите от "Златна роза", така и с нови заглавия: "Една калория нежност" на Иванка Гръбчева, "Под едно небе" на Красимир Крумов, "Шантав ден" на дебютантката Силвия Пешева...
И тази година ще има програма "Балканско кино": "Готини мъртви момичета" на Далибор Матанич (Хърватия), "Как Хари се превърна в дърво" на Горан Паскалевич, "Ягода от супера" на Душан Милич (Югославия) и "Кордон" на Горан Маркович (Югославия).
Ще има и програма "Скандинавско кино".
В "Специални прожекции" са включени "Говори с нея" на Алмодовар, спечелилият наградата за режсура Берлин`02 "Понеделник сутрин" на Отар Йоселиани, "Годината на дявола" на Петр Зеленка и пообиколилата големите фестивали режисьорска версия на "Апокалипсис сега".
"Предпремиери"-те на фестивала са: римейкът на "Соларис" на Содърбърг, "28 дни по-късно" на Дани Бойл, "25-ият час" на Спайк Лий, дългоочакваният "Мълхоланд Драйв" (награда за режисура Кан`01) на Дейвид Линч, "Кървава неделя" (носител на "Златна мечка" Берлин`02) на Питър Грийнграс...
В "Съвременно японско кино" отново ще имаме възможност да се срещнем с филмите на Такеши Китано в негова мини-панорама от четири филма, с "Девойка" на включеният в международното жури Ейджи Окуда и с последния филм на ветерана Шохей Имамура "Топла вода под червения мост".
"Стаята на сина" ("Златна палма" Кан`01) на Нани Морети ще гастролира в програмата "Европейски екран". В нея ще бъдат представени още "Кучешки дни" на Улрих Зайдл (Австрия), "Костюмът" на Бахтиар Худойназаров, "Тъмносин свят" на Ян Сверак...
Ще има и 2 специални събития: форумът по дигитално кино, в рамките на който, освен прожекции на някой по-значими дигитални филми ("Руската съкровищница" на Александър Сокуров, "Таймкод" и "Хотел" на Майк Фигис), ще се състои кръгла маса на тема "Дигиталната революция").
Гости на фестивала ще бъдат: Отар Йоселиани, Горан Брегович, Ян Сверак, Далибор Матанич, Горан Паскалевич, Бахтиар Худойназаров...

Никола Бошнаков