Тъмни очила и песни

Вторият пореден музикален филм на Светослав Драганов "Веселите момчета" възпламенява зрителското възприятие. Ледът между българската документалистика на екрана и зала "Люмиер" (на 16 януари т.г. пълна, въпреки непопулярността на формата) се стопява от аплодисменти. След суховато-хаотичната плесница "Воден дух", публиката е реабилитирана.
Героите на новия филм са добре познати на всеки, потопил се в звучния полумрак на софийските подлези. Те събуждат настроението. Но могат да го усетят само по звука на монетите в саморъчно скованата касичка. Петима слепи музиканти във вакханалията на софийския живот. Петима слепи музиканти, надскочили просията. Петима слепи музиканти, макар и не гениални. Петима слепци в близък план.
"Витошка". Група слепи улични музиканти свирят ретро. И звънят стотинки. Слушат мач, играят с децата си на "Не се сърди, човече", сплетничат "То си личи кой се скатава!". Чатят. Броят пари. Обичат. Пият и пеят.
Приключението във видимия свят на слепците завършва с отправяне на път. Нощният влак за Варна. "Блажени години, когато рок`ен`ролът беше млад". Спящи хора по купетата. Соло на акордеон. Пречистващо къпане в морето.
Изгладени противоречия. На площада пред Морската градина петимата слепи музиканти отново свирят. Те са сред хората и хората са около тях. Ретропарчета. И звънят стотинки...
От навлизането на телевизията насам близкият план прогресивно девалвира към все по-остра агресия. Двупосочно - към обекта и към зрителя. Това е търсено и във "Веселите момчета". Навътре и по-навътре, по-близко и още по-близко. До оголване на ефекта от "Гъливер в страната на великаните". До изкривяване чрез окрупнение. През наистина индивидуалното до клишето. През свадливия монтаж до режисираните конфликти в групата. Лекият полъх на социален кич е неизбежен.
Всъщност постижението на Драганов е в успешното извеждане на филма в орбитата на свежото и позитивното, въпреки тежестта на материала - дори успяваме срамежливо да надникнем в скритото зад тъмните пластмасови очила на "Веселите момчета".

Димитър Таралежков

Веселите момчета, 2003, 60 мин., сценарист, режисьор и продуцент - Светослав Драганов. Копродукция на cineast maudit production, НФЦ и bTV.