Горе от лозницата
Дискусия на тема: "Чия е България - на гражданите или на мафията?", проведе Граждански инциативен комитет "14-ти декември" (29 януари т.г.). Огромната "Аула Максима" на ВИАС едва побра желаещите пенсионери да изразят мнение по въпросите на съдебната система.
Водещият Крум Славов, бивш посланик на България в Дания, благодари на присъстващите, че са "напуснали калъфа на потискащото всекидневие, за да разкъсат казионните клишета". Славов представи "импровизирания президиум", чиито членове (и главни участници в дискусията) бяха Едвин Сугарев, прокурора Васил Миков, съдия Нели Куцкова и ген. Атанас Атанасов. Имаше и "импровизиран секретариат", където гражданите можеха да предадат своите писмени въпроси - в случай, че не се доредят до опашките зад микрофоните.
Крум Славов формулира някои близки и по-далечни цели на дискусията: "да сложим началото на продължителен разговор между гражданите на България, който да прерасне в мощно гражданско движение"; "да не позволим бившите ченгета и мафиоти да контролират управлението"; "да превърнем България в Дания на Балканите".
Едвин Сугарев даде определение за мафия - "когато престъпници и институции си подадат ръка", както и примери за неефективно правосъдие при блокирана съдебна система - пирамидата "Лайф чойс", дупнишкия герой Златистия и др. Вина за това имал главният прокурор Никола Филчев и "сталинските му методи на управление". Според Сугарев коренът на всички проблеми е в конституцията и в порочността на прехода, "заченат с престъпни намерения".
Нели Куцкова прие критиките на Едвин Сугарев към съдебната система, но призова обществото да изпълни своя дълг към "десетките почтени прокурори, някои от които съсипват живота си и умират от инфаркт по бюрата си". Само силен обществен натиск за промяна на конституцията можел да неутрализира прекомерната независимост на съдебната система. Нели Куцкова завърши своето слово с "аграрно сравнение", в което "съдебната система е като нива с полезни култури и плевели, които изсмукват соковете на житото, а нашето задължение е да оплевим нивата".
Прокурорът Васил Миков беше лаконичен. Той обясни провалите на съдебната система с латинската сентенция: "Законите са напразни, когато липсват нрави", и предложи да разрешим проблемите, като "формулираме типично българските престъпления". Миков обаче не поясни кое престъпление според него е типично българско.
Ген. Атанас Атанасов разказа как преди Филчев да бъде избран за главен прокурор, Нели Куцкова казала: "Наско, този човек трябва да ходи на психиатър, а те го избират за прокурор". Атанасов обаче не й повярвал тогава.
Генералът първо каза, че "в момента България се управлява от марионетно правителство, ръководено от мафията", а после уточни, че "българин, който има 1,5 млрд. долара, се обедини с други подобни нему в клуб "Възраждане" и контролира правителството". Така че не можело да се очаква "дошлите на власт да хапят ръката, която им е дала хляба". Атанасов изрази скептицизъм към идеята на Георги Първанов за създаване на нова структура за борба с корупцията, защото целта на президента всъщност била да намери работа на бившите кадри на Държавна сигурност от своята партия. Затова пък идеята на председателя на Конституционния съд Христо Данов да се подслушва не опозицията, а управляващите, била много добра.
Поканени да вземат отношение по поставените въпроси бяха също присъстващите в залата Николай Колев-Босия и Евгений Дайнов. Николай Колев разказа за "шизофреничната криза" на Никола Филчев на 30 април 2002 г., когато главният прокурор повтарял в продължение на 12 часа, че в дома му ще бъдат подхвърлени 7 кг злато и 2 кг хероин. Журналистът говори още за Огнян Герджиков, който "лъже толкова лесно, колкото проститутка си сваля дрехите", за Георги Петканов, който срещу заплащане вкарвал студенти от провинцията в Юридическия факултет на СУ, и за Кеворк Кеворкян, който "още 12-годишен три пъти се качвал на лозата да подслушва царски офицери".
Според Евгений Дайнов пък "откакто Симеон е тук, енергията е напуснала страната ни". На СДС вече не можело да се разчита, така че "гражданите трябва да станат опорни точки на нелъженето, за да се енергетизира нашето общество".
Гражданите, дошли на дискусията, проявиха голяма активност. Зад микрофоните се виеха дълги опашки от желаещи не да поставят въпроси, а да изразят собственото си мнение чия е България. Организаторите обаче не проявиха интерес към мненията на гражданите и своевременно ги прекъсваха. Накрая беше разгласено, че ще се събира подписка с искане Никола Филчев да си подаде оставката, а Гражданският комитет "14 декември" побърза да се разграничи от тази инициатива.
Импровизираният секретариат пък получи "документи от разнообразно естество" - молба на гражданин за отказ от "българско поданство", предложение за намаляване на броя на депутатите в Народното събрание, писмо на комитет от с. Ресилово за нарушеното екологично равновесие на река Джерман...

Анахит Хачикян