Георги Г. Георгиев,
директор на Театър Възраждане:
1. Нека не пропусна възможността да изкажа признателност на Столичната община, че в продължение на близо 9 години, времето, в което съм директор и художествен ръководител на театъра, редовно получавахме заплатите си, както и субсидиите си за дейност. Зная със сигурност, че това се отнася и за останалите общински театри. Всеки имаше определен годишен бюджет.
Плюсовете на досегашното финансиране са, че макар сумата да не беше в желания и достатъчен размер, все пак тя ни подсигуряваше яснота и сигурност, рамкираше проектите, беше сигнална лампичка "парите свършват". И ако превишавахме определената сума, хуквахме към спонсорите. Аз не мога да се оплача. Помагаха ми много хора, различни хора - чужди и познати, богати и не толкова. На всички се покланям!

2. От изкуство и култура се печели в изключителни случаи. Нашият театър е камерен, със 100 зрителски места. Нека приемем, че салонът е пълен със сто души, че те са платили средна цена на билета 5 лева (за повече хората нямат), това прави приход от 500 лв. За кого по-напред да разделиш тази сума? Нашият театър има само 7 щатни актьори. За много от пиесите каним гостуващи актьори. Т.е. за хонорарите на гостуващите актьори ли? (Маргарита Дупаринова, Емилия Радева, Димитър Манчев, Христо Гърбов, Вели Чаушев, Ани Бакалова, и т. н.), за хигиенистката ли (?), която е на граждански договор, за гардеробиерката ли, която е на същото основание? Защото в щата ни от 20 души тези служби не фигурират.
Театърът извън представителната си, бляскавата, лъскавата и (дано?!) празничната си страна, има и друга - счетоводната, икономическата, която смазва и разделя съсловието, изстудява мечтите...
Тук цари бедност. Театрите не са Шоу, нито "Стани богат". Годишната ни субсидия е малко над 100 000 лв. От които 60 000 лв. са за ФРЗ и осигуровки и 53 000 лв. за дейност, които пък се разходват за хонорари на режисьори и актьори, сценографи, авторски права, телефони, канцеларски материали, вода, електроенергия, парно и т.н., и т. н.
От тези 53 000 лв. за дейност 20 000 лв. сме върнали в бюджета на Общината под формата на приходи от билети.

3. И ние, директорите на общинските театри, в полуофициални срещи и разговори узнахме, че поради рестрикцията на общинския бюджет за 2003 г., в частност и за култура, драстично ще бъдат отрязани и без това скромните ни средства за дейност. Никой не бива да се съмнява, че този ход е политически.
Предстоят изборите за местна власт - за кмет и за общински съветници. Управляващите от НДСВ, за да дискредитират сегашното ръководство на общината, го притискат финансово, умишлено обедняват и без това бедните граждани на столичния град. Чрез повишение на данъци, такси и пр. закриват детски градини, болници и училища, театри... Всичко това е, за да омаскарят днешния екип на общината и да спечелят изборите. Прозрачно и познато поведение в нравите още от началото на миналия век. Жалка схема на управляващите царедворци.

4. Не зная! Ще помисля... Няма закон за спонсорство. Няма правила за поведение. Няма ценностна система. Има бездуховност, която ни смазва и обезличава. Има сексгърли, които във фитнес зали и на светски партита свалят и въздигат министри, областни управители, генерални директори на БНТ и БНР, на театри, и пр., и пр. Има страх, който сломява надеждата ни. Има кредитни милионери, които продължават да управляват и убиват висши магистрати. Държавата не е само разграден двор. А обор, който се ползва за малка и голяма нужда. Обор, в който мирише на кръв и бедност.