Сантимент, сарказъм и съспенс

И да сте пропуснали филма "Клетвата" на голям екран, сега на касета е недопустимо да го подминете.
Става дума за уникално интелигентна (в американското кино) адаптация на европейски роман. Разбира се, "алпийското" действие е пренесено в Невада.
Слънце. Едър план на мокасини в прахта. Крак почесва другия. Птичи ята пресичат не само небето, а и отнесеното лице на Джак Никълсън.
Сняг. Тийнейджър-бабанка закъсва с шейната си в гората. Вижда обезумял индианец (неузнаваем Бенисио дел Торо), който пори пъртина към пикапа си. Проследява обратния му път. Изпружва се в ужас.
Джери Блек (Никълсън) е ченге с авторитет и въдичарско хоби. Партито по случай пенсионирането му обещава дълъг и сладостен риболов в Мексико - колегите му подаряват самолетен билет. Точно в този миг идва вест, че момиченце е убито от педофил-звяр. Ветеранът се втурва към последната си акция. На него се пада участта да съобщи кошмарната вест на родителите - сред безброя пуйки във фермата им. По-късно дава клетва пред майката, че ще намери изверга.
Полицията открива индианеца (дебил-рецидивист), наследникът на Джери изтръгва от устата му признание, онзи се обесва, а телевизията съобщава, че престъпникът е хванат.
Но подозрението, че истинският убиец е на свобода, гложди Джери и... самолетът за Мексико отлита без него. Той започва собствено разследване. Оказва се, че в района на Рино има и други случаи на убийство (изчезване) на русокоси момиченца с червени роклички. Джери купува бензиностанция в околността. Приютява клета келнерка (все толкова прекрасната Робин Райт Пен) и русокосата й дъщеричка. Сближава се с детето. Приспива го с "Палечка". Соколно бди над него (в очакване на изверга). Докато...
Слънце. Мокасини в прахта. Крак почесва другия. Птичи ята...
Може би от времето на "Честта на фамилията Прици" (не забравям и последната трета на "Колкото - толкова") Джак Никълсън не е изглеждал толкова благ - симпатичен, усмихнат, алтруистичен... На финала обаче челото се сбърчва, веждите се сгърчват и... пак се явява отработеният от "Сиянието" насам страховит израз. Но и това си е част от магията му.
След като ни удиви с радикално-екзистенциален поглед към 11 септември (неутешимият старец-вдовец, пропуснал в гръб към телевизора трагедията с горящите кули в мултинационалния проект "11 09'11"/11 септември"), сега Шон Пен отново изненадва. Стъпил върху Дюренмат, с помощта на полско-американското семейство Йежи и Мери Кромоловски, на оператора Крис Менгес, на велики филмови лица (все епизодици с изключение на Никълсън) и на изопваща музика той е създал изящен психотрилър, където сантимент, сарказъм и съспенс се гонят по хребетите на импозантни пейзажи. Строгата документалност на разказа и лакомо-сардоничното фиксиране в детайлите препраща към американската патология в любимия ми "Фарго" на братята Коен, а тревожният мистицизъм - към "Туин Пийкс" на Дейвид Линч. Е, "Клетвата", разбира се, не е от тяхната класа - има пропадания в ритъма, излишна обстоятелственост, досадни визиони...
И все пак е сериозен филм. Само да не го объркате с "Клетвата" - уестърн от програмата на HBO.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Клетвата (The Pledge), 2001, САЩ, 124 минути. Режисьор и продуцент - Шон Пен; сценарий: Йежи Кромоловски и Мери Олсън-Кромоловски (по романа "Подозрението" на Фридрих Дюренмат); оператор - Крис Менгес; музика - Ханс Зимър; в ролите: Джак Никълсън, Робин Райт Пен, Бенисио дел Торо, Сам Шепърд, Ванеса Редгрейв, Хари Дийн Стентън, Мики Рурк и др. Разпространява на касети "Тандем видео".