Забавлението определено е водещо начало за Станка Желева и то не сaмо в изкуството, но и в живота й. Тя сама твърди, че обожава да рисува, да пътува и да танцува. Това виждаме отразено и в първата й самостоятелна изложба в България, открита на 13 февруари в галерия "Крида Арт".
След като завършва графичен дизайн в две престижни парижки школи - "Пининген" и "Мари Елюаз" - тя се установява там като художник на свободна практика. Любовта й към пътуването я среща с екзотични култури от различни краища на света - от Латинска Америка през Африка до Азия. Последното й направление е Сенегал. За нея явно предизвикателство са били пъстрите дрехи на сенегалките и типичните за тях ритуални действия при приготвянето на храната. В настоящата изложба виждаме множество рисунки, изведени само с една чиста линия, която обаче носи цялото богатство на композицията, постигнала хармония между черно и бяло.
Живописта на Станка Желева внушава светло настроение, решена в контраста между ярките, декоративно изведени чисти цветове и раздвижения ритъм на композициите. Отвсякъде струи жизнеутвърждаващо чувство, оптимизъм и веселие. В подкрепа на това са и заглавията: "Роб на любовта", "Любов от пръв поглед", "Винаги гоним това, което не можем да имаме".
На някого работите и посланията на Станка Желева могат да се сторят не достатъчно "дълбоки", но в крайна сметка всичко е въпрос на лична философия и светоусещане. Лошо ли е те да са положителни?

Светла Петкова