Специализираното издателство за архитектурна книжнина "АРХ&АРТ" и Камарата на архитектите в България връчиха за VIII пореден път традиционната награда "Архитект на годината". Тя се присъжда за реализирани проекти през годината и популяризиране на архитектурата. Сред номинираните бе отличена арх. Росица Йовчева за Пасажерски хотел "Мираж" в Бургас и цялостната й проектантска дейност през годината.
На тържествената церемония беше връчена и специалната Награда за синтез на архитектурата с другите изкуства. Това отличие се присъжда на арх. Станислав Константинов и Георги Чапкънов за проектите им, реализирани през последните години в София - "Паметник на Петко и Пенчо Славейкови", Чешма "Отвличането на Европа" и оформлението на площад-градина "Такев", Чешма в градината на църквата "Свети Седмочисленици", Скулптурен комплекс "Света София", пластиката "Водно конче" и композиция "Пеперуда".
Достоен фон на събитието беше благотворителната художествена изложба "АРХ&АРТ и Приятели" в столичната галерия "Икар". Тя събра за втори пореден път на едно място живописни платна, графики и пластики на 28 автори, представяни през годината на страниците на едноименното издание (национален седмичник за архитектура и изкуство, официален орган на Камарата на архитектите в България).
Съчетанието от представяне на архитектурни проекти и художествени творби подтиква към размисли за хармонията на средата, в която живеем, и волята на творците да я направят по-удобна и красива, съзвучна с природните багри и форми, с духовните послания от миналото. Не случайно част от средствата от продажбата на художествените произведения ще бъдат използвани за изграждането на манастира "Света Петка Българска" в с. Желява.

Ралица Гелева-Цветкова