Ориент Експрес
В дебютната си (първа-втора) книжка, публикувана миналата есен, англоезичният "Ориент Експрес" заявява претенцията да сравнява най-доброто от литературите в "Европа на разширението". Списанието е редактирано от Фиона Сампсън и субсидирано от Института за социални науки в Хага, а се издава от Брукс Юнивърсити в град Оксфорд (правете разлика с по-популярния Оксфорд!).
Българските редактори на списанието са Георги Господинов и Биляна Курташева; изданието има "локални" редактори в Унгария, Латвия, Литва, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Федерална република Югославия.
За потентността му съдим от факта, че в него публикува литовско-американската литературна знаменитост Томас Венцлова (прочее, факт, пропуснат досега от българските "рекламки" на "Ориент Експрес"). Сред останалите автори срещаме набиращите скорост имена на Петер Зилахи и Александър Прокопиев, които отмалко познаваме у нас посредством "Литературен вестник", а останалите представени поети и писатели тепърва ще уплътняват рехавите ни представи за литературите на "разширението".
Ето случай, в който етикетът "Ориент Експрес" не ни стигматизира; просто новите поколения в отделните литератури създават връзки помежду си - и това е похвално!

М.Б.