Гьоте институт, София, сменя адреса си и от 4 март може да бъде намерен на ул. "Будапеща" 1. Новата сграда си има "и предимства, и недостатъци" - както каза директорът на института Клеменс-Петер Хазе - но що се отнася до библиотеката, там предимствата са значителни. Тя ще се помещава в голяма и по-светла зала, работното време ще бъде удължено и ще включва и петък предиобед.
Библиотеката ще бъде отворена за читатели от 28 март. Официалното откриване на новата сграда на Гьоте институт ще се състои през май.
Преместването не се отразява на текущата работа на института и той обяви програмата си до месец юни. В нея определен акцент има музиката - класическата и новата. Тук само споменаваме видео-музикалния пърформанс на немско-френското дуо Анете Шлюнц и Тиери Ауе, посветен на 40-годишнината от Елисейския договор (14 март, БНР). На 18 март на Мартенските музикални дни в Русе под диригентството на Жолт Наги ще свири един от най-реномираните германски ансамбли за Нова музика MusikFabrik NRW, Кьолн. Заедно с "Евро Джаз София 2003" е организиран гастролът на Анке Хелфрих, също много известна джазова пианистка (28 март, НДК). Райнер Веле - кларнетист, заедно с Димитър Пенков, ръководител на радиооркестъра в Хановер, и проф. Жени Захариева (пиано) ще имат концерти между 2 и 5 април (зала "България").
През май и юни ще гостуват две трупи за танцов театър. Едната е берлинската танцова компания "Рубато", която ще представи немско-българо-румънска копродукция "Духът на Балканите". Компанията работи в традицията на експресивния танц на есенската музикална академия "Фолкванг". Премиерите ще са през лятото в Берлин, и през октомври в Букурещ и София. Другата трупа е танцова компания "Din A13" от Кьолн. В нея участват инвалиди. Ръководителят й Герда Кьониг, също е прикована към инвалидната количка. Но, както беше подчертано, компанията не е съставена с терапевтични цели и се интересува от танца единствено като художествено явление. Поканата към нея е отправена единствено от естетически подбуди. Ще играят през юни на "Варненско лято" и на "Театър в куфар", София.
През април ще гостува и показаната в Белград международна изложба за съвременно изкуство. Българското участие в нея е на Правдолюб Иванов и Кирил Прашков. Гьоте институт има идеята да покаже произведенията на билбордове върху движещи се камиончета.
Предстоят Дни на културата на Бавария в София (16-23 май), а най-близкото по дата събитие, организирано от немския институт, е представянето на "София филм фест" на десетина наградени нови немски филма (7-16 март; www.cinema.bg/sff).

И.И.