Да не повярваш, че е Спилбърг

"Специален доклад" е още по кината, а в програмата на София Филм Фест е включен новият филм на Спилбърг "Хвани ме, ако можеш". Създаден е по истински случай. Разказва за пътя на Франк Абигнейл от дързък 17-годишен фалшификатор на чекове до зорък помощник на ФБР по банковите измами.
"Хвани ме, ако можеш" е конструиран като синовни (житейски) вариации на два бащински лафа. Първият е от бейзбола: янките печелят, защото райетата отклоняват вниманието. Вторият е за две мишлета, попаднали в сметана - едното се предава, а другото я прави на масло и се спасява. Тези шегички са Франковата религия. Бащата е неудачник - от най-светлите (невероятен и стъписващо мил Кристъфър Уокън). Срещнал е майката (елегантна и скучна Натали Бай) във Франция по време на Втората световна война (нещо като индивидуална проекция на "Спасяването на редник Райън").
Синът обожава баща си и именно заради това не желае да остави магарето си в калта. В унисон с изобретателния си герой, и Леонардо Ди Каприо демонстрира възможности на хамелеон - играе тинейджър, учител, фалшификатор, летец, лекар, годеник, затворник... Във всяка роля е различен. И адекватен.
Том Ханкс (смотаняк с очила, бомбе и двойна брадичка), изглежда, като "добрия гангстер" в "Път към отмъщение" на Сам Мендес само се е подготвял за този смешен, самотен, свестен агент от ФБР.
"Хвани ме, ако можеш" е наръчник по пародиране на американските реалии от 60-те - указателните знаци, банковата система, фетишите, снобизмът, модата, телевизията, ченгетата, битът... Дори ротарианците са иронична мишена.
"Хвани ме, ако можеш" е не само заглавие, а и метафора на филма като цяло - с дълбоките му пропадания, с хаотичния му флешбек, с дефинитивно спънатия му монтаж. Не е за вярване, че майстор на фантазните ножици като Спилбърг (спомнете си само хрстоматийните начални епизоди на "Индиана Джоунс и Храмът на обречените" или "Спасяването на редник Райън") си е позволил такъв брътвеж. А филмът можеше да бъде наистина забавен. "Хвани ме, ако можеш" донякъде напомня "Талантливият мистър Рипли" на Антъни Мингеля, но без убийство и без артистизъм. И е далеч по-досаден.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Хвани ме, ако можеш, САЩ, 2002, 140 минути, режисьор Стивън Спилбърг, сценарий - Джеф Нейтънсън (по едноименната книга на Франк Абигнейл и Стан Рединг), оператор - Януш Камински, музика - Джон Уилямс, в ролите: Леонардо Ди Каприо, Том Ханкс, Кръстъфър Уокън, Мартин Шийн, Натали Бай и др. Разпространява "Съни филмс".