Хагският трибунал
Вярно ли е, че се бои за живота си и затова е поискал нова идентичност, гласеше първият въпрос на обвиняемия към защитения свидетел К-2. Вярно е, каза свидетелят. А дали е вярно, че се бои за живота си не защото дава показания като свидетел на обвинението, а защото е замесен в убийството на Аркан, гласеше вторият въпрос на кръстосания разпит. "Йесам", отговори с размит образ и деформиран глас К-2. А дали е вярно, че поради тази причина, именно като съучастник в убийството на Аркан, свидетелят е получил нова идентичност и не живее в Сърбия - прозвуча в оглушителната тишина третият въпрос на Слободан Милошевич. "Йесте", потвърди отново свидетелят, "private session!", изрече съдията Ричард Мей, жалузите паднаха, мониторите потъмняха и Трибуналът премина в продължителна закрита сесия.
Беше 9 януари, 132-и ден от Процеса на века и първо съдебно заседание на Съда за текущата година. Слободан Милошевич тъкмо се беше възстановил от заболяването си, та с показанията на защитения свидетел К-2 процесът продължи дейността си след близо триседмично прекъсване. Свидетелят бе представен като бивш полицай от така наречената "Единица за специални операции" към сръбското министерство на вътрешните работи, известна под названието "Червени барети". За някакви престъпления, извършени от въпросните барети по време на службата му при тях, свидетелят нищо не разказа, той лично в никакви военни акции не бил участвал, ала подчерта, че всички те били длъжни да изпълняват всичко, каквото им се поиска, и не са можели да кажат "не". В хода на кръстосания разпит, препъван от чести закрити сесии, не остана много и от този скромен урожай на обвинението, защото се оказа, че за всички престъпления, които изрежда в показанията си, К-2 само бил чувал, без нещо сам да е видял. Ала по-важно бе за обвинението К-2 да потвърди, че по време на войната в Босна и Хърватия през 1992-1995 година Червените барети са действали под прекия контрол на обвиняемия сръбски експрезидент Слободан Милошевич.
Прочутият предполагаем военнопрестъпник, мафиот и меценат на футбола Желко Разнатович-Аркан бе застрелян заедно с двама негови съратници на 15 януари 2000 г. във фоайето на белградския хотел "Интерконтинентал". Три дни по-късно са арестувани няколко заподозрени и започва някакъв мъчителен процес, който през октомври 2002 г. приключва с произнасянето на три присъди. Поради слабости и противоречия в доказателствата обаче Върховният съд на Сърбия връща делото за преразглеждане в Окръжния съд, където се намира и днес, и то в доста задънена улица. Ето защо вестта, че някакъв свидетел на прокуратурата на Хагския трибунал под клетва и публично признал съучастието си в тройното убийство, бе цяла сензация и събуди неочаквана нова надежда в съдебните власти в Белград. Адвокати, съдии и прокурори, ангажирани с процеса, се заредиха с изявления за необходимостта въпросният свидетел на Трибунала час по-скоро да бъде предоставен на сръбското правосъдие. Статутът му на защитен свидетел на Хагския трибунал не защитава К-2 от отговорност за извършено престъпление другаде - гласеше допотопното правно становище на Окръжния съд в Белград.
На 21 януари чрез съюзното министерство на външните работи Окръжният съд в Белград се обърна със съответната молба към Трибунала. Официалният отговор на Съда на човечеството в Хага дойде на 3 март и според съдията на Окръжния съд Драголюб Джорджевич той гласи: Защитеният свидетел К-2 се намира под доживотна защита на Трибунала, поради което не е възможно да бъде разкрита идентичността му или да бъдат предоставени показанията му, дадени по време на закрита сесия.
За престъпленията, в които е обвинен Слободан Милошевич, К-2 нищо особено не знаеше да разкаже на Трибунала в Хага освен колко е лош експрезидентът на Сърбия и как всичко е контролирал. За убийството на Аркан пък К-2 очевидно знае много интересни неща, ала няма да ги разкаже на съда в Белград. К-2 е защитен свидетел на Трибунала, което в неговия случай просто означава, че с готовността си да свидетелства срещу Милошевич е защитен от отговорност за извършени престъпления.
Закрити сесии, защитени свидетели, пожизнено защитени свидетели. Има още какво балканските туземци в правната си изостаналост да усвояват по пътя си към Европа.

Хага, 9 март 2003 година

Жерминал Чивиков