Михаил Пухов, солистът на Кремълския балет, гастролира на 13 март т.г. в ролята на Зигфрид в спектакъла на Националната опера и балет "Лебедово езеро". На госта от Москва партнира Мария Илиева - прима балерина и директор на Националния ни балет. Всъщност именно енергичната и винаги готова на предизвикателства Маша Илиева бе истинската причина за този чудесен подарък за балетната ни публика. По време на гастрола на Кремълския балет тя се обръща към Андрей Петров - художествен ръководител на театъра и стар неин познайник - с молба да й "услужи" с някой от солистите си. Мария Илиева е останала без партньор за предстоящия спектакъл, а трупата на Андрей Петров изобилства от великолепни изпълнители. Хореографът дава съгласието си и определя младият Михаил Пухов да остане за отговорното участие. Младежът е щастлив и благодарен за предоставения му шанс.
Михаил Пухов е артист, за когото обикновено се казва, че е принц от главата до петите - рус, с горда аристократична осанка и благородно сценично поведение. Младият танцьор е достоен представител на прословутата руска балетна школа - своеобразна "матрица" на такива изпълнители. Михаил Пухов е само на двадесет и две години, а изпълнението му се отличаваше със завидна техническа овладяност, музикалност, съчетани с непосредственост и емоционалност в актьорската интерпретация. Макар и само от четири години в трупата на Кремълския балет, той нееднократно е изпълнявал ролята на Зигфрид. Въпреки това каза, че софийската версия съществено се различава и че почти наново е учил порядъка на движенията. В Москва Михаил Пухов работи с легендарната прима на Болшой Екатерина Максимова. Завършил е Московското хореографско училище в класа на известния руски педагог Александър Бондаренко, а е започнал балетното си обучение в знаменитата Пермска балетна школа.
Безспорно неочакваният гастрол на младия талант от Москва създаде празнична атмосфера, но не по-малък повод за радост бе и изключителното изпълнение на Мария Илиева. Балерина с ярко сценично присъствие, тя изпълни ролята на царствената Одета и коварната Одилия с присъщия си мащаб и драматичен заряд. Експресивността и темпераментът й великолепно се допълваше от благородния лиризъм на партньора й. И Мария Илиева, и Михаил Пухов принадлежат към различни поколения на легендарната руска балетна школа и по убедителен начин представиха достойнствата и класата на световноизвестната "фабрика за звезди".

Мария Русанова